Is suiker kankerverwekkend?

14-02-2018 17:17


Nee, suiker is niet kankerverwekkend. Wetenschappelijk onderzoek laat geen verband zien tussen het krijgen van kanker en suikergebruik. Wel kan een hoge suikerinname en het gebruik van suikerrijke producten leiden tot overgewicht. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van kanker. Ook hebben mensen nadat zij voor kanker zijn behandeld bij overgewicht een hoger risico op het opnieuw krijgen van kanker.
Suiker:

Er bestaan verschillende soorten suikers zoals glucose, fructose, sucrose/sacharose en lactose die allemaal vallen onder de groep koolhydraten. Tafelsuiker, ook wel sacharose of sucrose genoemd, bestaat uit glucose en fructose. Glucose wordt ook wel druivensuiker genoemd. Fructose wordt ook wel vruchtensuiker genoemd. Lactose is de term voor melksuiker. Tafelsuiker wordt het meest gewonnen uit suikerriet of suikerbiet.


Lees meer over het riet- en bietsuiker bij 'Is rietsuiker beter dan gewone suiker?'.  Suiker wordt al decennialang aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (frisdrank, jam, koekjes, snoep etc.).


Desondanks is de inname van suiker de laatste decennia stabiel gebleven. Ook wordt er bijvoorbeeld aan kant-en-klaar producten zoals soepen, sauzen en mixen suiker toegevoegd. Het zoete maakt de smaak aantrekkelijker. Het eten van deze suikers gaat ongemerkt.


Suiker en het risico op kanker:

Grote onderzoeken waarbij al het wetenschappelijk bewijs op een rij is gezet laten geen verhoogd risico zien van suikergebruik op het ontstaan van kanker.


Suiker en overgewicht:

Aangezien suiker calorieën bevat kan een hoge suikerinname, of een hoge inname van producten waar suiker aan is toegevoegd, leiden tot gewichtstoename en overgewicht. Gemiddeld krijgen we 280 kcal per dag binnen door toegevoegde suiker. Het verkrijgen of behouden van een gezond gewicht is een van de belangrijkste manieren om het risico op kanker te verlagen. Een gezond gewicht verkleint de kans op dikkedarmkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, galblaaskanker, leverkanker, maagkanker, nierkanker, prostaatkanker (gevorderd), baarmoederkanker, eierstokkanker en borstkanker bij vrouwen na de menopauze. Omdat suiker (ook rietsuiker) niet of nauwelijks vitaminen of mineralen bevat kan suiker zonder nadelige gevolgen uit de voeding worden geschrapt om overgewicht te bestrijden.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl