Is suiker kankerverwekkend ?

17-07-2019 19:22

Voeding en Kanker info - wetenschap over suiker

suiker.
Nee, suiker is niet kankerverwekkend. Wetenschappelijk onderzoek laat nog geen sterk bewijs zien dat suiker op zichzelf de kans op kanker vergroot. Wel kan te veel suiker leiden tot overgewicht. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van kanker. Ook hebben mensen nadat zij voor kanker zijn behandeld bij overgewicht een hoger risico op het opnieuw krijgen van kanker.Wat is suiker?

Suiker behoort, net als onder andere zetmeel, tot de groep koolhydraten. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam.

Suiker komt van nature voor in suikerriet en suikerbiet. Hieruit wordt kristalsuiker (suiker in de suikerpot) gemaakt, dit wordt ook wel geraffineerde suiker genoemd. Van nature komen ook suikers voor in melk en melkproducten (melksuiker oftewel lactose), fruit en vruchtensappen (vruchtensuiker oftewel fructose) en honing (fructose en glucose).

Suikers worden in veel producten verwerkt. Niet alleen in zoete levensmiddelen zoals koek en snoep, maar ook in producten waarin je het niet zo gauw zou verwachten. Denk aan soep, saus, mayonaise, ketchup en kant-en-klare producten. Op de verpakking staat of en welke suikers zijn toegevoegd.

Alle soorten suiker worden net als alle andere koolhydraten in het lichaam afgebroken tot glucose welke opgenomen wordt in het bloed. Suiker uit de suikerpot wordt sneller opgenomen in het bloed dan suikers uit volkorenproducten.


Wat blijkt uit onderzoek?

Uit het rapport van Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2018 waarin alle onderzoeken naar voeding, leefstijl en kanker gebundeld zijn, blijkt niet dat suiker op zichzelf de kans op kanker vergroot, wel indirect via overgewicht.


Suiker en overgewicht:

Aangezien suiker calorieën bevat kan een hoge suikerinname, of een hoge inname van producten waar suiker aan is toegevoegd, leiden tot gewichtstoename en overgewicht. Gemiddeld krijgen we wel 500 kcal per dag binnen door suikers die aan ons eten zijn toegevoegd.


Een gezond gewicht behouden is een van de belangrijkste manieren om de kans op kanker te verkleinen. Overgewicht vergroot de kans op mond- en keelkanker, slokdarmkanker, maagkanker, alvleesklierkanker, galblaaskanker, leverkanker, dikkedarmkanker, borstkanker (na de menopauze), eierstokkanker, baarmoederkanker, prostaatkanker en nierkanker.


Suiker in frisdrank en vruchtensap:

Uit een groot onderzoek uit 2019 waarbij gezonde volwassen gedurende 5 jaar gevolgd werden, blijkt dat er eerste aanwijzingen zijn dat het drinken van veel frisdrank met suiker en vruchtensap het risico op kanker mogelijk kan verhogen. De onderzoekers concludeerde dat mensen die meer frisdrank met suiker en vruchtensap dronken een hoger risico op kanker hadden dan mensen die minder of geen frisdrank met suiker of vruchtensap dronken, onafhankelijk of de persoon een gezond of ongezond gewicht had.


Er zijn echter nog meer onderzoeken nodig, voordat definitief geconcludeerd kan worden dat het drinken van frisdranken met suiker en vruchtensappen, niet alleen bijdraagt aan overgewicht, maar ook rechtstreeks tot meer kans op het krijgen van kanker.


Voor nu blijft de aanbeveling van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: 'Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers. Drink vooral water en ongezoete dranken.'
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl