Je zal maar kanker hebben.

04-08-2020 16:39


Auteur: Peter Kapitein - skipr.nl/blogAl 15 jaar heb ik kanker en leef er goed, gelukkig en gezond mee. Ik ben actief in een organisatie voor patient advocates, Inspire2Live, die zich bezighoudt met het verbeteren van de kwaliteit van leven van kankerpatiënten. Dit doen we door ons primair op de stakeholders in het medisch industrieel complex te richten: patiëntenorganisaties, artsen, ziekenhuizen, wetenschappers, de industrie, de overheid en de zorgverzekeraars. We vinden dat door het samenspel van deze stakeholders de patiënt uit het oog verloren is, en onbewust en ongewild niet geholpen wordt op een manier zoals het wel zou kunnen en moeten.


De coronacrisis vreet aan iedereen, maar zeker ook aan kankerpatiënten. We weten wat een economische crisis, die door de genomen coronamaatregelen veroorzaakt wordt, aan resultaat heeft. In 2016 verscheen een studie in The Lancet, die uitrekende dat de economische crisis van 2008 260.000 extra kankerdoden heeft veroorzaakt, waarvan 160.000 in Europa.


En dan praten we hier alleen over kanker. In een andere Lancet studie staat beschreven dat de maatregelen rond corona veel extra doden door HIV, TBC en Malaria tot gevolg hebben.


Gevolgen voor de reguliere zorg:

Gupta strategists kwam 21 mei 2020 met een rapport 'COVID goes Cuckoo' met pijnlijke cijfers van de maatregelen voor de reguliere zorg in Nederland. De cijfers waren beschikbaar gesteld door Ernst Kuipers, de bestuursvoorzitter van het ErasmusMC, Rotterdam. Ziekenhuiszorg voor coronapatiënten heeft in Nederland naar schatting 13 duizend tot 21 duizend gezonde levensjaren (QALY's) gered (in maart en april 2020). Echter, deze winst ging gepaard met een onacceptabel verlies in de reguliere zorg. Terwijl de coronazorg de ziekenhuizen overspoelde, liep juist de reguliere zorg ongekende, disproportionele schade op.


Tot 400.000 gezonde levensjaren verloren:

Het stopzetten van de reguliere zorg leidde tot een verlies van naar schatting 100.000 tot 400.000 gezonde levensjaren. Daarmee is het verlies in de reguliere zorg ongeveer tien keer zo hoog als zowel het aantal gezonde levensjaren gewonnen met coronazorg als het aantal gezonde levensjaren verloren door corona. 


En ook dan zijn we nog niet compleet. De hongernoden zullen het aantal collaterale doden tot buitensporige proporties opjagen. We doen het niet op een manier zoals het wel zou kunnen en moeten.


Leeftijdsgerelateerde ziekten:

Iedere dag sterven er in Nederland 110 mensen aan kanker. Wereldwijd 22.000 mensen, jaarlijks 8.000.000. Kankerdoden kunnen in ruim 50 procent van de gevallen voorkomen worden. Op dezelfde manier als veel coronadoden voorkomen hadden kunnen worden met een gezonde levensstijl. Net als bij kanker is corona (ook) een ziekte van de ouderen. Aan leeftijd valt echter niets te veranderen.


Waarom zijn we zo bezorgd over besmettingen? Een besmetting is niet hetzelfde als ziek worden en ziek worden is niet hetzelfde als een opname in het ziekenhuis. Een opname in het ziekenhuis is niet hetzelfde als opgenomen worden op de ic en opname op de ic is niet hetzelfde als sterven.


En toen was er hoop...

23 juni 2020 verscheen het onderzoek van de University of Oxford waarin beschreven staat dat dexamethason een forse vermindering van het aantal doden door corona tot gevolg heeft. 21 juli 2020 verscheen in Annals of the Rheumatic Diseases, onderdeel van British Medical Journal, een onderzoek waaruit bleek dat prednison winst oplevert in geredde levens (65 procent minder doden door de cytokinestorm, de hoofdoorzaak van de sterfte) en er 70 procent minder mensen op de ic terecht komen. Bovendien duurt het herstel een week korter.


Een goede relatie van mij belde ogenblikkelijk haar cardioloog (ze heeft hartklachten en zit in de risicogroep). Ze vroeg wat de arts van het nieuws vindt? Ze kreeg te horen dat ze haar zou behandelen met dit medicijn wanneer ze corona zou krijgen en de verwachting is dat dit haar goed helpt. Dit gaf haar rust en nam de zorgen weg waar ze al maanden mee liep.


De 'angel' is uit corona gehaald:

Wat ik mij als kankerpatiënt afvraag is waarom we als maatschappij in de kramp blijven waarin we ons hebben gemanoeuvreerd en waarom we niet blij zijn dat er voor de mensen met ernstige problemen nu een oplossing is. En ja; er zullen nog steeds mensen sterven door corona. Dat is een kenmerk van een virus, daar gaan mensen aan dood.


Maar de angel is wel uit corona gehaald. Het wordt dan meer een 'normaal' virus met een normaal aantal doden. Dankzij goede wetenschap en geweldige verpleegkundigen en artsen die met gevaar voor eigen leven patiënten helpen. Nu moet alleen de overheid en de politiek nog aan de slag en het lef hebben om uit de catatonische toestand te breken waar we onszelf in gebracht hebben.


Peter Kapitein Inspire2Live. 

Bron: www.skipr.nl