Joke (43) zag chemo als gif, maar het alternatief kostte haar het leven.

30-04-2019 20:51


Auteur: Chris van Mersbergen - ad.nl/binnenlandDe voormalige kliniek van Klaus Ross in het Duitse Bracht, net over de grens bij Venlo.

Foto: ANP.zaak klaus ross: Voor het eerst stonden nabestaanden vandaag tegenover Klaus Ross, de Duitse natuurgenezer die mogelijk verantwoordelijk is voor de dood van hun geliefden. Een van hen was André, die samen met zijn partner Joke vol overtuiging voor het Duitse avontuur ging. 'Joke zag chemo als gif.'

Het was geen fijn gesprek in het ziekenhuis van Den Bosch, in de vroege zomer van 2016. Dat kwam door de uitslag - Joke (43) bleek borstkanker te hebben, in een beginnend stadium - maar ook door de sfeer van het gesprek. ,,Onpersoonlijk", vond André het. En bovendien: ,,Joke wilde geen chemotherapie, daarvan was ze overtuigd. Ze zag chemo als gif. Haaruitval, die hele lijdensweg, ze had het meegemaakt bij familie en vrienden. Dat wilde ze gewoon niet."

Joke wilde ook geen bestraling of hormoontherapie, andere behandelopties die de artsen in Den Bosch boden. En dus begon het grote googelen en kwam Joke terecht op de website van ene Klaus Ross, een man met doktersjas en wit baardje, die een alternatieve kankerkliniek dreef in Bracht. Hij bood 'biologische' behandelingen aan en dat sprak het stel uit Wijk en Aalburg meer aan.


Onwel:

De rest is geschiedenis, en geen fijne. Joke gaat inderdaad met de vertrouwenwekkende alternatieve genezer in zee, zoals tientallen Nederlanders dat in die tijd deden. Maar op woensdag 27 juli 2016 gaat het opeens mis: Joke en drie andere patiënten raken onwel na toediening van een infuus met de experimentele glucoseblokker 3-BP. Drie van hen overlijden in de dagen daarna. Joke op zaterdag 30 juli 2016, in het ziekenhuis van Mönchengladbach.


Artikel gaat  hieronder verder:Rechtbanktekening van Klaus Ross.

Foto: ANP Graphics. 
En nu zit André (46) - witte gympen, spijkerbroek, zwart-wit shirt met druk krioelende print -  achter een tafeltje met microfoons in de rechtbank van Krefeld. Links van hem de verdachte, Ross, met zijn advocaat. Rechts André's tolk, die uitlegt wat de rechter hem vraagt en zijn antwoorden vertaalt. André vertelt dat Joke een sterke vrouw was. Sportief ook. Van 2012 tot en met 2015 liep ze vier keer op rij een Kennedymars van tachtig kilometer. Ook in juni 2016 wandelde ze nog volop. De diagnose borstkanker was ook helemaal geen doodvonnis: de artsen in het ziekenhuis beloofden zelfs dat ze Joke beter zouden kunnen maken.


Het is een van de opvallende details in het verhaal van André. De positieve boodschap van de artsen werd door het stel gewantrouwd, en juist Ross, die met andere middelen geen genezing beloofde, kreeg het vertrouwen. De Duitser was menselijk. En hij werkte dus op 'biologische' wijze: met kurkuma, calcium en andere vitaminen, en dus glucoseblokkers, die suikers weren uit de kankercellen en zo de groei van die cellen een halt toe zouden moeten roepen.


André legt uit waarom het verhaal van Ross hem en Joke beviel: ,,Ik denk dat chemische dingen niet in het lichaam horen." Wanneer iets natuurlijk is? ,,Als het rechtstreeks uit de natuur komt. Maar ik heb de wijsheid ook niet in pacht."


Korte opleiding:

Ross heeft in Duitsland de status van Heilpraktiker, een titel die Nederland niet kent. Een Heilpraktiker moet een korte opleiding volgen en mag dan grotendeels naar eigen inzicht zijn praktijk drijven. Daardoor zijn er in Duitsland duizenden, van velerlei pluimage. André was zich bij de keuze voor Ross niet zozeer bewust van het verschil in opleidingsniveau tussen de natuurgenezer en een reguliere arts. Wat volgens hem het onderscheid is tussen de twee: ,,De een werkt met natuurlijke middelen, de ander met chemische."


Van de glucoseblokker 3-BP dachten André en Joke dat het natuurlijk was. En: ,,Ross stelde dat het legaal was. Dan ga je er ook vanuit dat het goed onderzocht is." Het bleek allemaal niet te kloppen. 3-BP is een chemische verbinding, en is de status van dierproeven nog niet voorbij.


Artikel gaat verder onder de foto:


Een behandelkamer van de alternatieve kankerkliniek van Klaus Ross.

Foto; ANP. 
De eerste twee dagen reageert Joke goed op de 3-BP-infusen. Op woensdag gaat het mis - mogelijk omdat Ross fouten maakt bij de dosering. Als André Joke gaat halen in de kliniek komt ze net terug van het toilet - ze heeft overgegeven. Ook de andere patiënten zijn 'niet lekker'.


Geen 3-BP meer:

Terug op de camping waar het gezin slaapt blijft Joke ziek. Toch wil ze de volgende dag weer naar het behandelcentrum van Ross in Bracht. Daar meldt de Heilpraktiker dat hij die dag geen 3-BP meer zal toedienen, omdat dat spul mogelijk de oorzaak is van de klachten van Joke en de anderen. Joke zegt nauwelijks meer iets, komt over als iemand die flink dronken is.


De behandelochtend wordt nog afgemaakt, maar eenmaal terug op de camping verslechtert de toestand van Joke die donderdagmiddag zienderogen. André brengt haar naar het kleine ziekenhuis van Nettetal. Daar kunnen ze haar niet helpen, en in Mönchengladbach al net zomin.


Het is mis in de hersenen. Joke overlijdt op zaterdag 30 Juli 2016.


André denkt niet dat Klaus Ross verkeerde intenties had. Maar als er dan toch een ding dat hij de natuurgenezer kwalijk neemt: ,,Ik vind dat hij ons die donderdag het advies had moeten geven om meteen naar het ziekenhuis te gaan."
Bron: www.ad.nl