Kan Aloë Vera de behandeling van kanker ondersteunen ?

08-08-2018 17:08

   Kan Aloë Vera de behandeling van kanker ondersteunen?


aloe-vera-close_150px


Er is geen onderzoek gedaan bij mensen naar een effect van  Aloë Vera op de groei van een tumor. Het gebruik van een mondspoeling (gel) met Aloë Vera kan mogelijk een verlichtend effect hebben op een ontstoken mond als gevolg van bestraling (al dan niet in combinatie met chemotherapie) bij patiënten met een tumor in het hoofdhalsgebied.


De Aloë Vera plant.

Van de Aloë Vera plant bestaan meerdere soorten. Deze komen  van nature veel voor in landen met een warm klimaat. De Aloë Vera is een plant met vlezige (cactusachtige) bladeren welke een gel-achtige substantie bevatten en een soort sap wat ook wel het 'latex' wordt genoemd. De gel wordt gebruikt vanwege een mogelijk helende werking van huidbeschadigingen.

Bij kleine (brand)wonden en andere huidirritaties wordt deze gel uitgeperst en op de huid aangebracht in de verwachting dat genezing sneller optreedt. Studies naar de effecten van Aloë Vera op de genezing van wonden hebben echter geen overtuigend effect aangetoond en daarom is er onvoldoende reden om Aloë Vera te adviseren om wonden sneller te laten genezen.

Naast de pure vorm wordt Aloë Vera ook verwerkt in cosmetische producten zoals crèmes, zeep en scheergel. In de voeding wordt Aloë Vera gebruikt als een drank, smaakmaker en als voedingssupplement in de vorm van capsules.


Voeding en Kanker info - Aloe Vera


Effecten van Aloë Vera:

Van Aloë Vera  wordt beweerd dat het een geneeskrachtige werking zou hebben o.a. tegen ontstekingen, virussen, veroudering en kanker. Het bewijs met betrekking tot dit vermeende geneeskrachtige effect is echter niet aangetoond. In reageerbuisstudies is de stof uit Aloë Vera, Acemannan, getest op menselijke kankercellen. Hierbij werd gezien dat de deling van kankercellen vertraagde.


Bij een  studie waarbij Acemannan meerdere keren werd ingespoten bij  honden en katten met tumoren in het buikvlies werd gezien dat de tumorgroei afnam. De tumorgroei is echter niet vergeleken met de tumorgroei bij dieren die geen Acemannan kregen waardoor niet duidelijk is of het effect wel door de Acemannan is veroorzaakt.


In een andere studies met dieren, waarbij  Acemannan in hoge concentratie direct in de bloedbaan werd ingespoten werden veel bijwerkingen zoals diarree, braken, buikklachten en trillingen in de ledematen gezien. Er is geen onderzoek bij mensen gedaan naar het effect van Aloë Vera op het ontstaan van kanker of bij de behandeling. Resultaten van proefdieronderzoek kunnen niet zonder meer overgebracht worden op mensen. Er zal dus eerst onderzoek bij mensen gedaan moeten worden.


Gebruik tijdens bestraling:

In twee overzichtsartikelen is het effect van Aloë Vera mondspoeling beschreven op de ernst van ontstekingen in de mond als gevolg van bestraling bij mensen met een tumor in de mond of keel. Deze studies laten zien dat het gebruik van een Aloë Vera mondspoeling of gel tijdens en na bestraling op het hoofd en halsgebied, pijn in de mond en ontstekingen van de speekselklieren kan verminderen.


Echter, in een vergelijkende studie bij mensen die bestraling kregen in het hoofd-hals gebied werd geen verschil gevonden  tussen een groep patiënten die een mondspoeling kreeg met o.a. Aloë Vera en de groep die een neutrale spoeling kreeg  ter voorkoming van ontsteking van het mondslijmvlies. De speciale spoeling bevatte een mix van Aloë Vera, goudsbloem, propolis en honing.  Het had geen effect op het voorkomen van een ontstoken mondslijmvlies. Ook gaf het geen snellere genezing. Op basis van de informatie die op het moment bekend is, is het lastig aan te geven of er een mogelijke toegevoegde waarde van Aloë Vera is.


Let op!

Er wordt vaak aangenomen dat  natuurlijke substanties geen kwaad kunnen, maar zeker in hogere doseringen (of bij langdurig gebruik) kunnen er bijwerkingen optreden.

Ook kan het plaatselijk aanbrengen van Aloë Vera gel bijwerkingen geven zoals jeukend eczeem en andere huidirritaties vergelijkbaar met een allergische reactie.

Bron: www.voedingenkankerinfo.nl