Kan cichorei in de koffie kanker veroorzaken?

17-10-2016 17:00


     

Voeding en Kanker -koffie


Nee, er zijn geen goede aanwijzingen dat beperkt gebruik van cichorei in koffie het risico op kanker verhoogt. Cichorei bevat de stof acrylamide. Acrylamide: https://www.voedingenkankerinfo.nl/begrippenlijst/acrylamide/   is mogelijk kankerverwekkend bij mensen. Het is echter nog onduidelijk welke hoeveelheid acrylamide schadelijk is voor mensen. Een lage hoeveelheid cichorei lijkt niet bij te dragen aan het risico op ontstaan van kanker. Omdat cichorei acrylamide bevat, is het advies om het gebruik van cichorei in de koffie te beperken.


Cichorei is een wortel, familie van de witlofplant en de andijvie. Het werd vroeger veel gebruikt als vervanger van koffie of als smaakmaker in de koffie. Tegenwoordig is cichorei weer meer populair omdat het wordt gebruikt als cafeïnevrije variant van koffie. Cichorei is te koop als poeder in de supermarkt of de natuurvoedingswinkel.


Cichoreiwortel wordt gedroogd en gebrand, hierdoor krijgt de cichorei een karamelachtige smaak. Door het brandproces bevat cichorei net als koffie acrylamide. De hoeveelheid acrylamide per kilogram in cichorei is echter negen keer zo hoog als die in koffie, zo heeft de Europese Voedsel en Waren Autoriteit (EFSA) onderzocht. De hoeveelheid acrylamide in de drank hangt af van de hoeveelheid cichorei dat wordt toegevoegd. Ook zijn er kant-en-klaar mengsels voor koffiedrank verkrijgbaar met cichorei.


Het is niet te zeggen hoeveel kopjes cichoreikoffie u per dag kunt drinken, omdat hier geen gegevens over beschikbaar zijn. De samenstelling van de verschillende cichoreikoffie soorten verschilt te veel om hier een algemene uitspraak over te kunnen doen. Bovendien is onduidelijk welke hoeveelheid acrylamide schadelijk is voor mensen.


Vooralsnog is het advies om cichorei in de koffie te beperken.


Bron: www.voedingenkankerinfo.nl