Kan ik bietensap drinken bij kanker en de behandeling ervan?

30-10-2018 18:36

                                     




Voeding_en_kanker_bietensap

bietensap.



Naar het effect en de veiligheid van bietensap tijdens de behandeling van kanker is geen onderzoek gedaan.  Maar in bietensap zit ook een behoorlijke hoeveelheid nitraat. Het is onzeker of die hoeveelheid veilig is bij regelmatig gebruik. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om het drinken van bietensap te beperken, af te wisselen met andere groente- en fruitsappen en dus niet iedere dag een glas te nemen. Dit advies geldt voor zowel mensen met als zonder kanker. Daarnaast bevat bietensap ook veel suiker in vergelijking met andere groentesappen.


Bietensap wordt gemaakt van rode bieten, ook wel kroten genoemd. Het is kant-en-klaar te koop, zowel in normale als in geconcentreerde vorm. Bietensap is populair onder duursporters omdat het de prestaties en vooral het uithoudingsvermogen zou verbeteren. Het Voedingscentrum geeft echter aan dat die claims niet kloppen. Uit onderzoek blijkt dat het effect niet goed is aangetoond en zo er al effecten zijn, zijn deze klein. Bij kanker is dit effect op uithoudingsvermogen nooit onderzocht.


Nitraat:

Een nadeel van bietensap is dat het veel nitraat bevat. In een aantal groenten zit de stof nitraat, bijvoorbeeld in groene bladgroenten, zoals spinazie en sla, maar ook in bieten. Tot 2014 was het advies om niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten te eten, en zeker niet in combinatie met vis. In 2014 is dat advies echter ingetrokken omdat uit nieuwe studies is gebleken dat het onwaarschijnlijk is dat door het eten van nitraatrijke groenten er merkbare gezondheidsproblemen ontstaan. Ook is er geen bewijs dat de combinatie van nitraatrijke groente met vis het risico op kanker niet verhoogt.


Bij het intrekken van het nitraat-advies is echter alleen gekeken naar het eten van nitraatrijke groente. Er is niet gekeken naar het drinken van bietensap. In bietensap en zeker in de geconcentreerde sappen zit meer nitraat in dan in verse bietjes en andere nitraatrijke groente.


Een flesje bietensap van 100 ml bevat 575 mg nitraat, in de concentraten veel meer. In 100 gram verse spinazie is dat gemiddeld 200 mg. Hierdoor krijgt u door het drinken van bietensap al snel meer nitraat binnen dan als wenselijk wordt gezien. Daarnaast laat een studie met ouderen zien dat er aanmerkelijk meer nitraat in het bloed komt na het drinken van 500 ml bietensap dan na het eten van nitraatrijke voeding.


De maximale hoeveelheid nitraat die iemand per dag mag binnenkrijgen is 3,7 mg/kg lichaamsgewicht en is gebaseerd op gezonde mensen. Voor iemand van 70 kg is dit dus 259 mg per dag. Het is onzeker of het regelmatig overschrijden van de veiligheidsmarges bij het gebruik van bietensap veilig is. Het is onbekend of deze hoeveelheid voor het voorkomen of behandelen van kanker ook veilig is omdat dit niet is onderzocht.


Na het eten van bietjes en drinken van bietensap kan de urine roze kleuren en de ontlasting donkerrood worden. Dit kan geen kwaad en de urine zal weer de gebruikelijke kleur aannemen wanneer gestopt wordt met het gebruik van biet.



Bron: www.voedingenkankerinfo.nl