Kan ik de kans op prostaatkanker verkleinen door tomaten te eten ?

31-12-2019 18:52

                                      
tomaten.Mogelijk hebben gekookte/ bereide tomaten een gunstig effect op de kans op het ontwikkelen van prostaatkanker. Er is geen bewijs dat het slikken van lycopeensupplementen de kans op het krijgen van prostaatkanker verkleint.Wat is lycopeen?

Tomaten bevatten lycopeen. Lycopeen is de stof die de rode kleur aan tomaten geeft; hoe roder de tomaat hoe meer lycopeen. Daarnaast is lycopeen een antioxidant. Antioxidanten helpen DNA schade repareren. Samen met het vitamine C uit tomaten reageert lycopeen met andere antioxidanten in andere voedingsmiddelen. Hierdoor wordt het antioxidant effect versterkt.
Lycopeen wordt het beste door het lichaam opgenomen als het vrij beschikbaar is, als het niet 'opgesloten' zit in de verse tomaat. Dit kun je bereiken door de tomaat te koken, te pureren of te bereiden met olie, bijvoorbeeld in een pastasaus of op een pizza. Zo bevat tomatenpuree vier keer zoveel beschikbaar lycopeen als een gewone hele tomaat.Naast tomaten bevatten ook watermeloen, grapefruit, papaja, guave en abrikoos lycopeen.


Wat is bekend uit onderzoek?


Tomaten en de kans op prostaatkanker:

Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat het nog niet duidelijk is of het eten van tomaat de kans op prostaatkanker verkleind. Er is teveel variatie in de verschillende onderzoeken over tomaat en de kans op prostaatkanker.


Effect van een lycopeen supplement op PSA:

Resultaten van sommige onderzoeken wijzen erop dat het eten van tomaat, tomatensaus en andere voedingsmiddelen gemaakt met gekookte tomaat de kans op het krijgen van prostaatkanker verkleint. Er zijn echter ook studies die geen gunstig effect laten zien van tomaten op de kans op prostaatkanker. Door de tegenstrijdige resultaten is het niet mogelijk een conclusie te trekken over het effect van supplementen van lycopeen op het PSA gehalte.


Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek.


Ons advies:

Het eten van gekookte/bereide tomaten en tomaatproducten zorgt mogelijk voor een verlaging van de kans op prostaatkanker. Bovendien passen tomaten in een gezonde voeding. Ons advies is om veel groenten en fruit te eten en het is goed als tomaten daar regelmatig in voorkomen. Tomaatproducten, zoals pizza of pastasaus bevatten vaak veel zout, kies daarom met mate voor tomaatproducten.

Neem geen lycopeensupplementen om je kans op prostaatkanker te verkleinen.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl