Kan ik kanker krijgen door mijn eten in de magnetron te bereiden ?

22-07-2018 21:17

                         
Voeding en Kanker info - Magentron eten bereiden

Nee, magnetronstraling verhit alleen de voeding maar beïnvloedt niet de samenstelling of kwaliteit van de voeding.


Voeding uit de magnetron:

De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een vorm van elektromagnetische straling.


Microgolven bewegen zich voort en zorgen in een magnetron ervoor dat de watermoleculen in de voeding gaan trillen. Door dit trillen komt warmte vrij, het eten wordt warm. Er worden geen nieuwe stoffen gevormd, anders dan door het garen. Door het verwarmen zal water vrijkomen of verdampen, hierdoor kan het eten een beetje uitdrogen als het niet wordt afgedekt. Hierdoor lijkt de structuur anders.


Deze verandering heeft geen invloed op het risico op het krijgen van kanker. Er kan zonder risico gebruik worden gemaakt van een magnetron voor het ontdooien, verwarmen of bereiden van voedingsmiddelen.


Gebruik van de magnetron bij ziekte:

Het kan zijn dat het voor u bij behandeling of herstel van ziekte moeilijk op te brengen is om dagelijks zelf te koken. U kunt ook last hebben van gebrek aan eetlust op bepaalde momenten van de dag of afkeer van etensluchtjes.


Een magnetron kan u dan goede diensten bewijzen.U kunt bijvoorbeeld een grote portie koken, in kleine porties invriezen en die in de magnetron verwarmen op een moment dat u wel zin in eten heeft. Als iemand in uw omgeving eens voor u wil koken is het gemakkelijk een deel gekoeld te bewaren en naderhand in de magnetron te verwarmen. U kunt ook gebruik maken van een maaltijdservice, die complete koelverse of diepvriesmaaltijden thuis bezorgd.


Maaltijdservice:

Op internet of in de gemeentegids kunt u vinden of er in uw woonplaats een maaltijdservice is. U kunt het ook navragen bij uw huisarts of bij de thuiszorg.Een voordeel van verwarmen in de magnetron kan zijn dat er vrijwel geen etensgeuren in huis ontstaan zoals bij gewoon koken en bakken. Dat is prettig als etensluchtjes uw eetlust doen afnemen. En als u gevoelig bent voor de temperatuur van voedsel en bijvoorbeeld geen kou of hitte verdraagt, kunt u dranken en gerechten met een magnetron precies op de goede temperatuur brengen.


Kant-en-klaar maaltijden voor in de magnetron:

Koelverse of diepvries kant-en-klaar maaltijden, die gemaakt zijn om op te warmen in de magnetron, bevatten mogelijk meer zout, (verzadigde) vetten en andere toevoegingen om de maaltijd beter te laten smaken en langer houdbaar te maken. Ook bevatten kant-en-klaar maaltijden mogelijk minder groenten. Door deze combinatie kunnen de kant en klaar maaltijden minder gezond zijn dan een zelf bereide maaltijd.


Maar uit het grote aanbod van de supermarkt of cateraar kunt u ook maaltijden kiezen, die voldoende groente en niet teveel vet bevatten. Op de verpakking kunt u de samenstelling lezen.


U kunt u bij het Voedingscentrum lezen waar een goede kant-en-klaar-maaltijd aan moet voldoen.


Een tekort aan groente kunt u zelf aanvullen met extra salade of rauwkost.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl