Kan ik kanker krijgen door mijn eten in de magnetron te bereiden ?

06-08-2019 16:44

                      Voeding en Kanker info - Magentron eten bereiden


Nee, er is geen bewijs dat de straling van de magnetron de kans op het krijgen van kanker vergroot. Magnetronstraling kan alleen voeding verhitten. De samenstelling of de kwaliteit van de maaltijd wordt hierdoor niet beïnvloed.De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een vorm van elektromagnetische straling. Microgolven bewegen zich voort en zorgen in een magnetron ervoor dat de watermoleculen in de voeding gaan trillen. Door dit trillen komt warmte vrij en wordt het eten warm.


Wat blijkt uit onderzoek?

Bij het verwarmen van voedsel in de magnetron worden geen nieuwe stoffen gevormd. Door het verwarmen zal water vrijkomen of verdampen en kan het eten een beetje uitdrogen als het niet wordt afgedekt. Hierdoor lijkt de structuur anders. Deze verandering heeft geen invloed op de kans op het krijgen van kanker. Er kan zonder risico gebruik worden gemaakt van een magnetron voor het ontdooien, verwarmen of bereiden van voedingsmiddelen.


Kant-en-klaarmaaltijden voor in de magnetron:

Koelverse of diepvries kant-en-klaar maaltijden, die gemaakt zijn om op te warmen in de magnetron, bevatten mogelijk meer zout, (verzadigde) vetten en andere toevoegingen om de maaltijd beter te laten smaken en langer houdbaar te maken. Ook bevatten kant-en-klaar maaltijden mogelijk minder groenten. Door deze combinatie kunnen de kant-en-klaar maaltijden minder gezond zijn dan een zelf bereide maaltijd.


Toch zijn er ook maaltijden te vinden die voldoende groente en niet te veel vet bevatten. Op de verpakking kun je de samenstelling lezen. Een tekort aan groente kun je zelf aanvullen met extra salade of rauwkost.


Meer tips om een gezonde kant-en-klaar maaltijd te kiezen.


Gebruik van de magnetron bij ziekte:

Door de ziekte of de behandeling kan het moeilijk zijn om dagelijks te koken. Ook kun je last hebben van een verminderde eetlust of een afkeer van etensgeuren. Een oplossing kan dan zijn om een grote portie te koken, in kleine porties in te vriezen en die in de magnetron te verwarmen op een moment dat je wel zin in eten hebt. Als iemand in jouw omgeving eens voor je wil koken is het gemakkelijk een deel gekoeld te bewaren en daarna in de magnetron te verwarmen. Je kunt ook gebruik maken van een maaltijdservice, die complete koelverse of diepvriesmaaltijden thuisbezorgt.


Maaltijdservice.

Op internet of in de gemeentegids kun je vinden of er in jouw woonplaats een maaltijdservice is. Je kunt het ook navragen bij je huisarts of bij de thuiszorg.


Een voordeel van verwarmen in de magnetron kan zijn dat er vrijwel geen etensgeuren in huis ontstaan zoals bij gewoon koken en bakken. Dat is prettig als etensgeuren je eetlust doen afnemen. En als je gevoelig bent voor de temperatuur van voedsel en bijvoorbeeld geen kou of hitte verdraagt, kun je dranken en gerechten met een magnetron precies op de goede temperatuur brengen.


Ons advies:

Een maaltijd bereiden of verwarmen in de magnetron kan geen kwaad. Let bij een kant-en-klaarmaaltijd uit de magnetron op de hoeveelheid zout en vet.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl