Kan ik met selenium de kans op het krijgen van prostaatkanker verkleinen ?

01-11-2018 17:04

                                    
Voeding en Kanker info - patient


Er is bewijs dat mannen die een laag gehalte aan selenium in het bloed hebben, een grotere kans hebben op het krijgen van prostaatkanker. Daarom geldt het advies om door dagelijks gezond en gevarieerde voeding te eten, voldoende selenium binnen te krijgen. Het gebruik van supplementen met selenium wordt afgeraden.Wat is selenium?

Selenium wordt ook wel seleen genoemd. Selenium is een spoorelement dat ook als antioxidant werkt. Daarnaast helpt selenium door in het lichaam zware metalen (die als verontreiniging in voeding kunnen voorkomen) minder giftig te maken. Selenium komt vooral voor in granen (met name in de volkoren producten), vlees, vis, eieren, zuivel, groenten en fruit. Selenium zit in de bodem en wordt door planten opgenomen. Hoe rijker de aarde waarin de plant groeit aan selenium is, hoe meer selenium er in plantaardige producten zit. Dieren krijgen via veevoer selenium binnen waardoor dit in vlees, eieren en zuivel terechtkomt. Via zeewier en algen komt selenium in vis terecht. In gebieden met een seleniumarme grond, bijvoorbeeld in Azië, komen tekorten van selenium voor. Een tekort aan selenium kan hartproblemen veroorzaken. Uit de Nederlandse Voedselconsumptie Peiling 2007-2010 blijkt dat bijna iedereen in Nederland voldoende selenium via de voeding binnenkrijgt. Alleen een klein deel van de vrouwen krijgt onvoldoende selenium binnen met de voeding.


Te veel selenium:

In een hoge dosis is selenium giftig en veroorzaakt het vrij ernstige klachten. Symptomen van een te hoge seleniuminname zijn: brosheid van nagels en haren, slechte adem (knoflookgeur), huiduitslag, vermoeidheid en problemen met het zenuwstelsel, zoals zenuwpijn. De maximale toelaatbare dosis selenium is 300 microgram per dag voor volwassenen. Het gebruik van seleniumsupplementen is daarom risicovol: zij kunnen hoeveelheden selenium bevatten waardoor de dagelijkse maximaal toelaatbare dosis snel wordt bereikt en gemakkelijk wordt overschreden.


Selenium en prostaatkanker:

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft alle bewijs tot 2018 beschikbaar over prostaatkanker en selenium verzameld en bestudeerd. Zij vonden beperkt bewijs dat mannen die een laag gehalte aan selenium in het bloed hebben, een grotere kans hebben op het krijgen van prostaatkanker. In een grote overzichtsstudie uit 2018, waarin alle onderzoeken tot en met 2016 samen geanalyseerd zijn, bleek dat selenium een beschermend effect heeft op het krijgen van prostaatkanker. Daarom lijkt het verstandig om bij een tekort aan selenium de hoeveelheid selenium aan te vullen. De veiligste manier om dit te doen, is door voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan selenium. Een gezonde, gevarieerde voeding is voldoende rijk aan selenium.


Hoe deze voeding eruit zou moeten zien, leest u hier: Aanbevelingen


Meer informatie over seleniumsupplementen en kanker leest u hier: Is het aan te bevelen selenium als voedingssupplement te nemen?


 

Bron: www.voedingenkankerinfo.nl