Kan ik mirakelbes nemen als ik last heb van smaakveranderingen?

04-05-2019 13:33

mirakelbes.Nee. Er is nog onvoldoende bekend over de werkzaamheid en veiligheid van mirakelbes bij chemotherapie en radiotherapie. Daarom wordt het gebruik van mirakelbes bij kanker niet aangeraden.Wat is mirakelbes?

Mirakelbes (Latijnse naam: Synsepalum dulcificum) is ook wel bekend als wonderbes. Deze bes groeit in West-Afrika. De bes is rijk aan antioxidanten, en van oorsprong werd het gebruikt als middel tegen diarree. De mogelijk werkzame stof in de bes is miraculine, wat zit in het vruchtvlees van de bes. Miraculine bindt zich aan de receptoren voor zoet in de tong, en zorgt er voor dat zure smaken als zoet ervaren worden. Dit effect duurt 15-60 minuten na het eten van de bes.


Wat blijkt uit onderzoek:

Een van de mogelijke bijwerkingen van bepaalde chemotherapie is een metaalsmaak. Doordat de mirakelbes ervoor zorgt dat een zure smaak als zoet wordt ervaren, wordt ook de metaalsmaak tijdelijk gemaskeerd.


Het gebruik van mirakelbes bij smaakveranderingen bij patiënten is slechts zeer beperkt onderzocht. Er is een kleine studie uitgevoerd onder acht patiënten die chemotherapie kregen en smaakveranderingen ervoeren.


Deze mensen namen gedurende twee weken zes keer per dag, voor zij aten of dronken, een capsule met gedroogde mirakelbes. Vervolgens gebruikten zij gedurende twee weken zes keer per dag voor zij aten of dronken een capsule waarin een gedroogde cranberry zat, die als placebo diende.


Vijf van de acht patiënten hadden last van een metaalsmaak; deze metaalsmaak verdween als ze de mirakelbes-capsule gebruikten. Het effect van de capsule duurde 20-30 minuten. Alle acht patiënten rapporteerden dat de smaak van het eten en drinken verbeterde in de periode dat ze de mirakelbes-capsule gebruikten en niet bij gebruik van de cranberry capsule. Na deze kleine studie heeft er echter geen vervolgonderzoek plaatsgevonden.


Deze studie is te klein om conclusies aan te verbinden.


Ons advies:

Mirakelbes is rijk aan antioxidanten. Antioxidanten kunnen de werking van chemotherapie en radiotherapie negatief beïnvloeden. Overleg daarom altijd eerst met je behandelend arts als je het gebruik van supplementen zoals mirakelbes overweegt.


Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of de grote hoeveelheid antioxidanten in de mirakelbes een gunstige of ongunstige invloed heeft op de behandeling. Het gebruik van mirakelbes bij kanker wordt vooralsnog niet aangeraden.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl