Kan ik producten met hop nemen bij oestrogeengevoelige kanker?

25-06-2018 17:11


Supplementen met hop zijn af te raden bij oestrogeengevoelige kanker. Voedingsmiddelen met hop, zoals bier, hebben geen invloed op het oestrogeenniveau.Hop.Langere blootstelling aan oestrogeen verhoogt risico op oestrogeen gevoelige vormen van kanker:

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat van invloed kan zijn op het risico op borst-, baarmoeder en eierstokkanker. Langere blootstelling aan oestrogeen verhoogt de kans op het krijgen van deze vormen van kanker. Dat betekent dat vrouwen die vroeg beginnen te menstrueren en laat in de overgang komen een grotere kans hebben op het krijgen van deze soorten kanker dan vrouwen die laat beginnen te menstrueren en vroeg in de overgang komen.Oestrogeengevoelige kankers

Oestrogeengevoelige vormen van kanker zijn borst-, baarmoeder- en eierstokkanker.


Heeft hop invloed op het oestrogeenniveau?

De invloed van hop op de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam wordt veroorzaakt doordat hop zogenaamde fyto-oestrogenen bevat. Fyto-oestrogenen zijn een groep stoffen die erg lijken op oestrogeen, ze worden ook wel plantaardige oestrogenen genoemd. Ze behoren tot de groep isoflavonen.


Het fyto-oestrogeen dat in hop zit behoort tot de prenylflanonen. Fyto-oestrogenen lijken de werking van oestrogeen in het lichaam tegen te kunnen gaan. Dit komt doordat ze de plek innemen van oestrogeen, ze verdringen als het ware het oestrogeen.


Wat is hop?

Hop is een plant die gebruikt wordt bij de productie van bier. Hop wordt gebruikt als conserveermiddel en om het bier smaak te geven. Daarnaast wordt aan hop een rustgevende en slaapverwekkende werking toegeschreven. Om die reden is er thee met hop en zijn er supplementen met hop te koop. Ook wordt hop als middel tegen overgangsklachten en een heel scala aan andere klachten aangeprezen.Onderzoek, waarbij hop werd toegevoegd aan borstkankercellen in een reageerbuisje, liet zien dat hop zich kan binden aan oestrogeen receptoren en daarmee het oestrogeen niet de kans gaf haar werking uit te oefenen. Er is alleen onderzoek met kankercellen in reageerbuisjes gedaan.

Daarom kan er geen conclusie worden getrokken over het effect van hop bij mensen met oestrogeen gevoelige vormen van kanker.


Supplementen met hop:

Supplementen met hop hebben een hoge concentratie hop. Het is onbekend wat het effect van deze hoge concentraties is op oestrogeengevoelige kanker: gunstig of juist ongunstig. Daarom geldt het advies, net als bij soja, om geen supplementen met hop te nemen.


De hoeveelheid hop in voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in bier, is veel lager dan in supplementen met hop. Alcohol verhoogt echter het risico op het krijgen van bepaalde vormen van kanker, waaronder borstkanker. Wanneer u toch alcohol wilt gebruiken, lees dan wat de adviezen bij alcohol zijn.


Overleg altijd met uw arts of alcohol in uw situatie is toegestaan.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl