Kan ik producten met hop nemen bij oestrogeengevoelige kanker ?

01-08-2019 16:56

Producten met hop, zoals bier, hebben geen invloed op het oestrogeen niveau. Neem geen supplementen met hop bij kanker die gevoelig is voor oestrogeen.Hop.

Wat is hop?

Hop is een plant die gebruikt wordt bij de productie van bier. Hop wordt gebruikt als conserveermiddel en om bier smaak te geven. Daarnaast wordt gezegd dat hop rustgevend en slaapverwekkend kan zijn. Om die reden is er thee met hop en zijn er supplementen met hop te koop. Ook wordt hop als middel tegen overgangsklachten en een heel scala aan andere klachten verkocht.Wat is bekend uit onderzoek?

Hop heeft invloed op het hormoon oestrogeen doordat hop zogeheten fyto-oestrogenen bevat. Fyto-oestrogenen zijn een groep stoffen die erg lijken op oestrogeen. Fyto-oestrogenen lijken de werking van oestrogeen in het lichaam tegen te kunnen gaan. Dit komt doordat ze de plek innemen van oestrogeen, ze verdringen als het ware het oestrogeen.


Onderzoek, waarbij hop werd toegevoegd aan borstkankercellen, liet zien dat hop zich kan binden aan oestrogeen receptoren. Hierdoor kan de werking van oestrogeen worden tegengegaan.


Er is alleen nog maar onderzoek uitgevoerd met kankercellen. Onderzoek met cellen kan niet rechtstreeks vertaald worden naar de mens. Daarom kan er geen conclusie worden getrokken over een mogelijk effect van hop bij mensen met vormen van kanker die gevoelig zijn voor oestrogeen (borst-, baarmoeder- en eierstokkanker).


Supplementen met hop:

Supplementen met hop bevatten een hoge concentratie hiervan. Het is onbekend wat het effect van deze hoge concentraties is op oestrogeengevoelige kanker. We weten dus nog niet of dit gunstig of juist ongunstig is. Daarom geldt het advies: neem geen supplementen met hop.


De hoeveelheid hop in bier, is veel lager dan in supplementen met hop. Alcohol in bier vergroot wel de kans op kanker, waaronder borstkanker. Drink liever geen alcohol. Overleg anders altijd met je arts of alcohol in jouw situatie is toegestaan.


Lees ook:

Is er bezwaar tegen het gebruik van alcohol tijdens de behandeling van kankerBron: www.voedingenkankerinfo.nl