Kan ik rauwe melk gebruiken bij kanker ?

30-08-2018 16:06

                                       
Rauwe melk gezondheid & kanker

rauwe-melk.Sommige mensen hebben de opvatting dat het gebruiken van rauwe melk een speciaal, gunstig effect zou hebben bij kanker. Daar is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.


Rauwe melk is een ander type melkproduct dan biest.

Lees hierover meer bij: Is het goed om biest te gebruiken als ik kanker heb?


Het drinken van rauwe melk kan wel, maar er zijn risico's aan verbonden. Rauwe melk kan besmet zijn met bacteriën. Dat brengt gezondheidsrisico's met zich mee voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Bij deze groepen wordt het drinken van rauwe melk afgeraden. De besmetting van de melk kan op meerdere manieren gebeuren. Bacteriën kunnen tijdens het melken in de melk komen, bijvoorbeeld via de uiers of de melkmachine. Na het melken kan besmetting via de lucht of verkeerde opslag plaatsvinden. De rauwe melk moet voor consumptie altijd worden verhit. Hierdoor kunnen de meeste bacteriën uitgeschakeld worden.


Voor de boer die rauwe melk aanbiedt zijn er enkele regels vastgelegd waar de melk aan moet voldoen.Wetgeving rondom rauwe melk.

Volgens de wetgeving in Nederland mag rauwe melk alleen direct van een boer afgenomen worden waar de melk ook gemolken is. De boer moet kunnen aantonen dat de melk onder correcte omstandigheden is gekoeld en opgeslagen. Bij afname is de boer verder verplicht te vermelden dat de melk voor consumptie verhit moet worden. Voor rauwe melk zijn regels opgesteld waar de melk aan moet voldoen wanneer het getest wordt. Deze test moet minstens tweemaal per maand op monsters worden uitgevoerd door de boer.


Ziektemakers:

Bacteriën die in rauwe melk kunnen voorkomen en daarbij infecties kunnen veroorzaken zijn zogeheten pathogenen. Deze bacteriën verstoren de darmflora dusdanig dat mensen er klachten van krijgen. Veel voorkomende klachten zijn braken, diarree en misselijkheid. Deze klachten treden gemiddeld 12 uur na inname op. Voor mensen die een hygiënische voeding nodig hebben doordat zij een verminderde weerstand hebben is het belangrijk om dit risico te vermijden.


Voor meer informatie over hygienische voeding kunt u hier kijken: hygiënische voeding bij een verminderde afweer
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl