Kan olijfolie de kans op kanker verlagen?

09-12-2016 13:24Er zijn aanwijzingen dat een voeding waarin olijfolie in plaats van boter, margarine of bak- en braadvetten wordt gebruikt, het risico op een aantal vormen van kanker verlaagt. Maar er zijn ook aanwijzingen dat dit effect vooral komt door een Mediterraan eetpatroon waarbij naast olijfolie veel groente, fruit, peulvruchten en granen en met mate vlees en vis wordt gebruikt. Om het risico op kanker te verlagen is het niet zinvol om alleen meer olijfolie te gaan gebruiken. Voor de algehele gezondheid is het goed om harde bakvetten te vervangen door vloeibare vetten waaronder olijfolie.


Wat is olijfolie?

Olijfolie wordt geperst van de vruchten van de olijfboom (Olea europaea), de olijven. Er zijn hierbij verschillende soorten olijfolie mogelijk met verschillende smaak en samenstelling. Olijfolie bevat enkelvoudig onverzadigde vetzuren, polyfenolen en vitamine E. Olijfolie kent vele toepassingen, zowel in warme als in koude gerechten.


Wat is het effect van olijfolie op kanker?

De verschillende overzichtsrapporten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) geven aan dat er geen aanwijzingen zijn dat door het gebruik van olijfolie het risico op kanker afneemt. Een grote overzichtsstudie uit 2011 liet echter wel een gunstig effect van olijfolie op het voorkomen van kanker zien. Dit effect werd met name gezien bij mensen die een Mediterraan voedingspatroon volgen.  De verschillende overzichtsrapporten van het WCRF laten zien dat het Mediterrane eetpatroon bijdraagt aan het verlagen van het risico op kanker. Link maken naar de preventierichtlijnen. Het gebruik van olijfolie in plaats van boter, margarine of bak- en braadvetten is een van de kenmerken van dit eetpatroon.Omdat het gehele eetpatroon is onderzocht kon met de resultaten van deze overzichtsstudies niet worden geconcludeerd dat het resultaat alleen door de olijfolie kwam.


Wat is het mediterraan eetpatroon?

In de landen rondom de Middellandse Zee is het Mediterraan eetpatroon ontstaan. In deze landen worden veel groenten, fruit , peulvruchten, noten, volkoren granen en olijfolie gebruikt. Vlees, vis, kaas en schaal- en schelpdieren worden met mate gebruikt. Dit patroon draagt bij aan het verlagen van het risico op kanker.


Extra Vierge olijfolie kankerverwekkend?

In extra vierge olijfolie zit naast olie nog een klein deel andere stoffen die belangrijk zijn voor de smaak van de olie. Deze kunnen bij hoge temperaturen verbranden waardoor er schadelijke stoffen ontstaan die het risico op kanker kunnen verhogen. Bij het verhitten van extra vierge olijfolie komen PAK's vrij. Lees hier verder over PAK's: https://www.voedingenkankerinfo.nl/aangebrande-en-verkoolde-voeding-kankerverwekkend/   Gebruik daarom geen extra vierge olijfolie om op hoge temperaturen te bakken, braden en frituren. Vierge olijfolie en gewone olijfolie zijn beter geschikt om mee te bakken en braden.

Extra vierge olijfolie is wel geschikt om in salades te gebruiken of om gerechten op smaak te brengen na bereiding.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl