Kan peterselie voorkomen dat een tumor groter wordt ?

20-11-2019 18:28

                                 





parsley.



Er zijn geen wetenschappelijke studies gedaan bij mensen naar het effect van peterselie op de tumorgroei. Daar kan dan ook geen uitspraak over worden gedaan. Maar gezien de manier en hoeveelheid waarop peterselie in de voeding gebruikt wordt is enig effect erg onaannemelijk.




Wat is peterselie?

Peterselie is een kruidachtige plant die veel gebruikt wordt in de Europese keuken. Er zijn verschillende soorten peterselie. De meest gebruikte zijn krulpeterselie, blad- of platte peterselie en wortelpeterselie.


Wat blijkt uit onderzoek?

Studies laten zien dat de kans op het krijgen van sommige vormen van kanker afneemt bij een hoge consumptie van groente en fruit. Flavonoïden zijn hier mogelijk medeverantwoordelijk voor.


Deze stoffen werken als antioxidant en geven groente en fruit hun kleur. Er zijn heel veel verschillende soorten flavonoïden, die allemaal een verschillende werking hebben. Ook komen deze in verschillende voedingsmiddelen voor. Variatie in de voeding wordt daarom aanbevolen voor een gunstig effect. De stof apigenine valt ook onder de flavonoïden en is te vinden in sinaasappels, broccoli, selderij, uien, olijven, kamillethee, sommige kruiden, en ook in peterselie.


Peterselie en kanker:

In reageerbuisonderzoek lijken hoge doses apigenine in staat te zijn om tumorgroei te remmen.


Ook zijn er aanwijzingen dat apigenine de aanmaak van nieuwe bloedvaten remt. De aanmaak van nieuwe bloedvaten is nodig voor de tumor om een groter wordende tumor ook in de kern van voedingsstoffen en zuurstof te blijven voorzien. Ontbreken deze bloedvaten, dan kan de tumor niet groeien. Het is praktisch niet haalbaar genoeg peterselie te eten om een eventueel werkzame hoeveelheid apigenine binnen te krijgen. Men zou daarvoor enorme hoeveelheden peterselie moeten eten.


Meer onderzoek nodig:

Er zijn verschillende mechanismen waardoor apigenine een bijdrage zou kunnen leveren bij de preventie en behandeling van kanker. Deze zijn afkomstig van onderzoek met concentraten bij proefdieren of in reageerbuisonderzoek. Onderzoek met mensen ontbreekt.


Zowel onderzoek bij dieren als reageerbuisonderzoek kunnen niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich heel anders gedragen en de reacties heel anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in cellen. Bovendien kregen de proefdieren de apigine vaak niet met het voer binnen, maar met een injectie in een bloedvat. Op basis van deze studies kunnen geen conclusies voor mensen worden getrokken.


Ons advies:

Gebruik peterselie in de voeding in kleine hoeveelheden als toevoeging van smaak. Vertrouw niet op het eten van peterselie voor het verkleinen van de tumor. De hoeveelheden apigenine die men dan binnenkrijgt door het eten van peterselie zijn verwaarloosbaar.




Bron: www.voedingenkankerinfo.nl