Kan spirulina tumorgroei afremmen of stoppen ?

12-12-2019 17:48

                                       
spirulina.Nee, er is geen wetenschappelijk bewijs dat spirulina de tumorgroei bij mensen kan afremmen of stoppen. Het gebruik van spirulina wordt afgeraden, want er is nog geen bewijs bij mensen dat spirulina werkzaam is ter behandeling van kanker. Ook kan spirulina mogelijk verontreinigd kan zijn met andere bacteriën die gifstoffen maken.Wat is spirulina?

Spirulina wordt ook wel blauwalg genoemd, hoewel deze naam misleidend is. Het is namelijk geen alg, maar een spiraalvormige bacterie met een kenmerkende blauw/groene kleur. In de vorm van tabletten en poeders is het een populair voedingssupplement. Het bevat eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines, mineralen en antioxidanten. Van dit product wordt beweerd dat het mogelijk zou helpen bij overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, ADHD en kanker. Of dit werkelijk zo is, is niet aangetoond.


Wat blijkt uit onderzoek?

Studies met proefdieren en reageerbuisonderzoek suggereren dat het gebruik van spirulina bestaande tumoren zou kunnen vernietigen. Zowel onderzoek bij dieren als reageerbuisonderzoek kunnen echter niet direct worden vertaald naar de mens. Stoffen in het menselijk lichaam kunnen zich anders gedragen en de reacties kunnen heel anders zijn dan bij proefdieren of in cellen. Op basis van deze studies kunnen geen conclusies worden getrokken.


Eén studie bij mensen is uitgevoerd in India bij 77 deelnemers met een voorstadium van kanker in de mond als gevolg van het gebruik van pruimtabak. De ene helft nam een jaar lang spirulina in poedervorm (1 gram/dag). De andere helft nam een placebo (nepmiddel). Na één jaar gebruik van spirulina verdween het voorstadium van kanker bij 45% van de mensen. In de placebo-groep was dit 7%. Of spirulina ook tumorgroei remt laat deze studie niet zien.


Zijn supplementen met spirulina veilig?

Spirulina behoort tot de zogenaamde groep van cyanobacteriën. Veel van deze bacteriën maken gifstoffen. Spirulina doet dat niet en lijkt veilig te zijn. Als supplement is het mogelijk dat spirulina verontreinigd is met andere cyanobacteriën die wel gifstoffen maken. Bij andere soorten 'blauwalgen' die als supplement werden verkocht is dat aangetoond. Dit kan gevaarlijk zijn voor lever, nieren en zenuwen, met name bij langdurig gebruik en een hoge dosis. Het gebruik van supplementen met spirulina wordt daarom afgeraden.


Ons advies:

Gebruik geen spirulina tijdens de behandeling van kanker.


Lees ook:

Zijn acaibessen werkzaam tegen kanker?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl