Kanker bestrijden met de juiste voeding helpt blijkt uit onderzoek.

19-10-2017 17:51


Auteur: Robert van Boxtel - gezondheidenvoeding.nl


Kanker bestrijden met de juiste voeding helpt blijkt uit onderzoekDat je kanker kunt genezen door je dieet aan te passen hebben we gisteren kunnen lezen. Nu kun je lezen met welke soorten voeding je het beste kanker kunt bestrijden of preventief kunt tegengaan.


Iets meer dan een derde van de kankers worden in verband gebracht met een ongezonde levensstijl, waaronder ook slechte eetgewoonten. Studies hebben aangetoond dat veel voedingsproducten kankerbestrijdende effecten hebben. Door iedere week iets van onderstaande producten te eten verklein je de kans op kanker.


Wat kan ik beter niet of minder eten om kanker te voorkomen?

 • Beperk de inname van rood vlees en voorbewerkt rood vlees, inclusief vleeswaren of vermijd deze helemaal.
 • Alcohol is dubbel omdat aan de ene kant alcohol drinken niet gezond is maar aan de andere kant zou het weer goed zijn om voor vrouwen 1 glas en voor mannen 2 glazen per dag te drinken. Het spreekt voor zich dat kinderen en zwangere vrouwen in het geheel geen alcoholische dranken moeten drinken.
 • Voorbewerkt voedsel dient men te vermijden. Het is van belang in zout geconserveerde, gezouten of zoute voedingsmiddelen te vermijden. Mensen gebruiken over het algemeen te veel zout en dan ook nog verkeerd zout. Goed, lees niet bewerkt, zout is onder meer Keltisch zeezout en Himalaya zout. Deze vormen van zouten bezitten nog alle mineralen dat zout van nature in zich heeft.
 • Voldoende beweging, zorg dat je voldoende beweegt dat geeft een goede doorbloeding en regelmatig buiten bent, dit i.v.m. Vitamine D.
 • Zorg dat je geen overgewicht hebt, aangetoond is dat mensen die zwaarlijvig zijn een verhoogde kans op kanker hebben. Ook ondergewicht is niet goed.
 • Verwijd voeding met geconcentreerde suikers en geraffineerde bloemproducten.


Wat kan ik eten om kanker te voorkomen of om tegen kanker te strijden?

Over het algemeen gesproken is het raadzaam om groenten, fruit en andere vezelrijke producten te eten en varieer zoveel mogelijk. Kies voor ten minste 5 porties groente en fruit per dag en varieer in het soort groente en fruit en probeer ook verschillende kleuren voeding te eten. Kies zoveel mogelijk voor groenten uit het seizoen en uit je eigen streek of land.


 • Granen: rijst, pasta, brood, couscous, haver en ontbijtgranen. Kies altijd voor de volkorenvariant, zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst.
 • Peulvruchten: linzen, bonen en erwten.
 • Wortel- en knolgewassen: (zoete) aardappelen.
 • Appelsienen en wortelen bevatten veel antioxidanten waaronder vitamine C en betacaroteen. Alle fruitsoorten en groenten die rijk zijn aan antioxidanten beschermen de cellen door vrije radicalen te neutraliseren, die veroorzaken namelijk schade die kan leiden tot kanker.
 • Groene thee bevat ook krachtige antioxidanten waarvan in een laboratorium is bewezen dat het schade stopt aan de genen. Onderzoeken op dieren hebben ook aangetoond dat groene tumoren voorkomt dat tumoren een netwerk voor de bloedtoevoer bouwen, hierdoor kunnen gezwellen niet groeien.
 • Broccoli en andere kolen als bloemkool of spruiten zijn een gezonde optie als groente bij een maaltijd. Studies hebben aangetoond dat deze stoffen bevatten die enzymes activeren die kanker vertragen of zelfs kunnen onderdrukken.
 • Tofu, de isoflavonen in sojabonen bootsen het effect van oestrogeen na in het lichaam. Dit kan helpen het effect van sterkere oestrogenen blokkeren, wat het risico op gezwellen die ontstaan door hormonen bij zowel mannen als vrouwen beperkt. Volkeren in Azië die regelmatig tofu eten hebben minder risico op dit type van kankers. Tofu bevat ook krachtige antioxidanten die andere kankers kunnen helpen bestrijden.
 • Vette vis, omega-3-vetzuren in vette vis als zalm en makreel hebben ontstekingsremmende eigenschappen die het risico op agressieve kankers bestrijden. Mannen die regelmatig zalm eten hebben minder kans op prostaatkanker. Een dieet rijk aan omega-3, bevat vaak minder verzadigde vetten, wat in verband wordt gebracht met het risico op bepaalde kankers.
 • Bosbessen, deze kleine vruchten zitten boordevol krachtige antioxidanten en verlagen het risico op borstkanker. Onlangs toonde onderzoek aan dat dit de groei van agressieve borstkanker kan helpen vertragen. Als het niet het juiste seizoen is, kun je diepgevroren bosbessen kopen. Deze zijn goed voor je portefeuille en bevatten dezelfde voedingstoffen als hun verse evenknieën.Bron: www.gezondheidenvoeding.nl