Kanker genees je niet met qi gong of kokoswater.

12-10-2019 08:19


Auteur: Saskia Noort - ad.nl/binnenlandSaskia noort.

Foto: AD.
column: Saskia NoortSaskia Noort schrijft op deze plek wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster pakt haar ongezonde levensstijl aan. 


Niet eten is momenteel de bom. Wie intermittent fast, ofwel van de 24 uur 16 uur lang niks eet, wordt jonger, gezonder, dunner en fitter, om nog maar te zwijgen over alle moderne ziektes die ermee voorkomen kunnen worden. Nou, en bij de opsomming heb je me. Al die dingen wil ik. Hoe moeilijk kan het zijn. Simpelweg een maaltijd per dag overslaan. Liefst het ontbijt, zegt de dokter die me begeleidt; aangezien mijn zelfdiscipline op het gebied van eten en drinken zeer matig is, ga ik naar een retreat waar ze me in een week herprogrammeren tot een vegan yogabeest. 

Want met alleen een beetje vasten ben je er natuurlijk nog niet. Het is een lifestyle. Of nee, zelfs een life changing lifestyle. En mijn life alsook mijn lijf willen change. Dus ik ga aan de zaden en de noten, maar pas nadat er gepilatest is bij zonsopgang, aan de gember, de boerenkool en de kurkumashots en tussen de middag mag ik een watermeloensalade. Geen koffie. Geen alcohol. Maar zoveel kokoswater, recht uit de noot, als ik maar wil.


Dat deze lifestyle goed voor je is, wordt nog niet direct bewezen door de fysieke staat waarin ik me bevind op dag één. Ik voel me eerlijk gezegd alsof ik zes dagen lang gin-tonics heb gedronken op Lowlands. Knalharde koppijn, knorrende darmen, een opgeblazen maag. Ik ben in staat tot moord voor iets met zout en vet. Voel hoe verslaafd je bent, zegt de dokter, wat al dat slechte eten met je lichaam en geest heeft gedaan. Maar ik hoor het niet. Ik kan alleen maar denken aan koffie en een koel glas witte wijn. Alleen al de geur van in knoflook gebakken gamba's. Of een simpele tosti, met wit brood, ingesmeerd met roomboter. Garnalenkroketjes met gefrituurde peterselie en citroenmayonaise.


Omarm je honger. Visualiseer het vet dat je verbrandt, de beesten die je niet eet. Ga naar qi gong. Dus ik bezoek een sessie van deze Chinese bewegingsleer, met knagende ingewanden en al, en hoor dat ik veel te oppervlakkig ademhaal. Breathe. Met je middenrif, je flanken, je blaas, je baarmoeder. 


Aan het einde van de sessie schijnt de levensenergie door je aderen te gieren. Bij alle anderen in ieder geval wel, gezien hun driftige conversaties over kwalen die bij toverslag zijn verdwenen dankzij deze oeroude leer. Ja, zegt de qi gong-meester, ik heb mensen hier zien genezen van kanker. Aha. Daar is het toverwoord van alle dieethypes: voorkomt kanker! Alzheimer! Auto-immuunziektes! Is dit bewezen? Nee. Maar hij mag het gewoon zeggen. Na de sessie zit ik in de eetzaal aan een kokosnoot met een vrouw die vertelt ernstig ziek te zijn. ,,Het komt allemaal door voeding'', zegt ze en daarom zit ze hier twee maanden. Ze eet een keer per dag een bakje groente en fruit. Ik vraag haar wat ze zou eten als het niet uitmaakte. Ze giechelt en zegt dan wellustig: Italiaans. Pasta met kaas. En nu hoop ik zo dat ze nog leeft en dat haar kinderen een volvette lasagne voor haar maken. Want als er iets duidelijk werd die vastenweek, was dat haar kanker in ieder geval niet genas door qi gong en kokoswater.Bron: www.ad.nl