Kanker & Haaruitval.

21-02-2014 20:54


Bestraling

Een van de vervelende bijwerkingen bij bestraling, naast onder andere hoofdpijn en misselijkheid, is haaruitval. Dat gebeurt echter alleen als het hoofd bestraald moet worden. Bestraling op andere plaatsen heeft geen haaruitval als bijwerking. Dat is anders dan bij chemotherapie. De haaruitval zal niet meteen beginnen maar na enkele weken is het toch zichtbaar in de kam of borstel.


Het haar valt alleen uit daar waar er bestraald wordt. Is dat dus de hoofdhuid (hersentumor) dan zullen de wenkbrauwen, de baard- en eventuele snorharen niet uitvallen. Afhankelijk van de dosis is de haaruitval meer of minder.


In veel gevallen komt na de bestraling het haar weer terug maar het kan wel lang duren, soms wel tot 6 maanden. Bij langdurige bestraling echter kan de haaruitval permanent zijn of dunner, en zeker niet meer zoals vroeger.


Als u van plan bent om een haarwerk aan te schaffen wacht dan niet tot het haar al is uitgevallen. Als u er tijdig bij bent kan de haarwerkleverancier uw eigen haar nog zien en het haarwerk daarop aanpassen. Met een medische indicatie krijgt u een vergoeding via de AWBZ.


ChemotherapieWaarom veroorzaakt chemotherapie haaruitval?


Chemotherapie vernietigt zowel de kanker cellen als de andere normale cellen in het lichaam. De normale cellen in uw lichaam, die het meeste risico lopen om vernietigd te worden door chemotherapie, zijn degenen die het snelst groeien. Omdat de cellen die verantwoordelijk zijn voor de haargroei zich het snelst delen, worden zij soms vernietigd door chemotherapie. Dunner wordend haar of, in sommige gevallen, complete haaruitval is het resultaat.


Veroorzaken alle medicijnen voor chemotherapie haaruitval?


Nee. Sommige medicijnen voor chemotherapie veroorzaken geen haaruitval. Vele veroorzaken alleen dunner wordend haar, wat vaak niet opgemerkt wordt door andere mensen.


Welke chemotherapie medicijnen veroorzaken haaruitval?


Van de chemotherapie medicijnen die gebruikt worden tegen kanker, veroorzaken sommige haaruitval. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat er vele factoren zijn of uw haar uitvalt en in welke mate. De factoren zijn de dosis van de medicijnen, de combinatie van medicijnen en andere individuele karakter eigenschappen van degene die de chemotherapie ondergaat.


Is het haarverlies voor altijd?

Nee, het haarverlies veroorzaakt door chemotherapie is tijdelijk. In feite, zelfs bij totaal haarverlies, begint het haar weer te groeien na verscheidene cycli van chemotherapie en gaat door na vervolgbehandelingen.


Wanneer het haar weer gaat groeien kunnen er veranderingen zijn in kleur en stijl. Het is gewoon dat haar dat weer gaat groeien meer krul bevat als voorheen. Een verandering in kleur is zelfdzaam.


Wat kan ik doen wanneer er haarverlies wordt verwacht tijdens mijn chemokuur?


Iedereen reageert op een andere manier op totale of gedeeltelijk haarverlies. Er is geen goed of verkeerd antwoord. Wat belangrijk is wat u comfortabel vindt en waar u zich het prettigst bij voelt.


Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden de aankoop van een haarwerk.


Verminderingen van haarverlies bij behandeling van kanker door hoofdhuidkoeling

Tegenwoordig is er bij verschillende behandelingen tegen kanker een mogelijkheid tot hoofdhuidkoeling, waardoor de haaruitval tijdens deze behandeling in veel gevallen wordt verminderd. Hoofdhuidkoeling wordt toegepast om haaruitval ten gevolge van chemotherapie te verminderen. Haaruitval, hoewel "slechts tijdelijk", wordt door patiënten ervaren als één van de meest belastende bijwerkingen van de chemotherapie.


In Nederland wordt hoofdhuidkoeling aangeboden in enkele Academische Ziekenhuizen, het Nederlands KankerInstituut en bijna 40 Algemene Ziekenhuizen.


Haarverlies als gevolg van chemotherapie is van tijdelijke aard. De haarwortels blijven gezond en na de laatste kuur komt het haar weer terug.


Het is mogelijk om uw haaruitval te camoufleren d.m.v. een haarwerk.Meer informatie over haarwerken kunt u hieronder vinden.

https://www.haarstichting.nl/haarwerkenKlik hieronder voor een overzicht van haarwerkbedrijven in Nederland.

https://www.haarstichting.nl/home/vind-een-haarwerkspecialist

 


Voor meer informatie over kanker en voor informatie over de preventie van kanker, kunt u ook kijken op de website van KWF Kankerbestrijding.

https://www.kwf.nl/Pages/default.aspx


KiKa (Kinderen Kanker Vrij) is voor kinderen met kanker een zeer belangrijke fondsenwerver. De fondsgelden komen ten goede aan de zeven kinderkankercentra in Nederland: Emma Kinderziekenhuis AMC Amsterdam, UMC Groningen Koningin Beatrix Kinderkliniek, Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum Leiden, UMC St. Radboud Kinderziekenhuis Nijmegen, ErasmusMC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, VU medisch centrum in Amsterdam, Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht.


KiKa zorgt er op deze manier voor dat deze centra onderzoek kunnen doen, waardoor versneld therapieën beschikbaar zullen zijn voor een betere behandeling en genezing van kinderkanker.Voor meer informatie over KiKa kunt u kijken op de website van KiKa.

https://www.kika.nl/Bron:   www.haarbank.nl