Kinderboek ‘Stamcellen voor Beer’ helpt kinderen en ouders praten over kanker: “We besloten zelf in de pen te kruipen”.

02-05-2025 15:40

 

 

Auteur: Natalie Denayer - hln.be/hasselt

 

 

Kinderboek 'Stamcellen voor Beer' helpt kinderen en ouders praten over  kanker: “We besloten zelf in de pen te kruipen” | Hasselt | hln.be

Kinderboekje dat ouders leert praten over kanker. Vlnr: Hematoloog Koen Theunissen, Sofie Vanstraelen en Cherine Govaerts, beiden klinisch(kinder)psycholoog. 

Foto: Jessa Ziekenhuis.

 

 

 

 

Wat als je knuffelbeer plots ziek wordt? In het nieuwe kinderboek ‘Stamcellen voor Beer’ wordt dat geen nachtmerrie, maar een verhaal vol hoop, uitleg en tederheid. Het boek is geschreven door twee psychologen van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt: Cherine Govaerts en Sofie Vanstraelen. Met dit initiatief willen zij jonge kinderen helpen begrijpen wat een stamceltransplantatie is, en tegelijk ouders ondersteunen in moeilijke gesprekken over kanker, verdriet en herstel.

 

In het verhaal is Lea onafscheidelijk van haar beste vriend, knuffelbeer Beer. Wanneer Beer opeens ziek wordt, staat haar wereld op z’n kop. Ze begrijpt er niets van. Waarom is Beer moe? Waarom ligt hij zoveel in bed? Waarom moet hij naar het ziekenhuis? Maar dan verschijnt er iemand die alles in een nieuw perspectief zet: Tovenaar. Hij vertelt Lea op een zachte, kindvriendelijke manier wat er aan de hand is in Beer zijn lichaam, en hoe stamcellen hem kunnen helpen weer beter te worden.

 

Zo begint ‘Stamcellen voor Beer’, een ontroerend kinderboek geschreven door Cherine Govaerts en Sofie Vanstraelen, twee psychologen van de afdeling hematologie in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Beiden begeleiden dagelijks kinderen en gezinnen die geconfronteerd worden met ernstige ziekten zoals leukemie of andere aandoeningen waarbij een stamceltransplantatie nodig is.

 

 

Kinderboek 'Stamcellen voor Beer' helpt kinderen en ouders praten over  kanker: “We besloten zelf in de pen te kruipen” | Hasselt | hln.be

Stamcellen voor Beer. Kinderboekje om ouders te helpen om te praten over kanker. 

Foto: Jessa Ziekenhuis.

 

 

 

 

Een boek geboren uit echte gesprekken met kinderen:

“In de praktijk zagen we telkens opnieuw dezelfde bezorgdheid bij ouders,” vertelt klinisch psycholoog Cherine Govaerts. “Ze wilden hun kinderen uitleg geven, maar wisten niet hoe. En voor de kinderen was het vaak te abstract of te beangstigend. Dus dachten we: wat als we het uitleggen via een verhaal, eentje dat aansluit bij hun leefwereld?”

 

Samen met co-auteur en klinisch kinderpsycholoog Sofie Vanstraelen ontstond zo het idee voor een boek waarin kind en knuffel samen het proces doormaken. “Want elke ouder weet: als je kind iets niet begrijpt, dan begint het te piekeren. Dan voelt het zich machteloos. Dit boek wil die macht doorbreken, door woorden te geven aan wat moeilijk is.”

 

De illustraties van Carlyn De Roeck tillen het boek naar een nog hoger niveau. Liefdevol, speels en met veel oog voor detail, brengen ze het verhaal tot leven. Tovenaar krijgt een gezicht, de ziekenhuisomgeving wordt vertrouwd, en Lea’s emoties: verdriet, boosheid en hoop krijgen kleur en vorm.

 

 

Kinderboek 'Stamcellen voor Beer' helpt kinderen en ouders praten over  kanker: “We besloten zelf in de pen te kruipen” | Hasselt | hln.be

Stamcellen voor Beer. Kinderboekje om ouders te helpen om te praten over kanker. 

Foto:  Jessa Ziekenhuis.

 

 

 

Hartjesmeter:

Achteraan het boek vinden ouders en grootouders kernboodschappen die helpen om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Daarnaast is er een hartjesmeter, een eenvoudige maar doeltreffende tool waarmee kinderen kunnen aangeven hoe ze zich voelen. Bang? Verdrietig? Hoopvol? Of toch blij omdat Beer weer opknapt? “De meter nodigt uit om samen te praten,” zegt Vanstraelen. “Het is een brug tussen ouder en kind, precies waar het vaak stokt.”

 

 

Trots:

Binnen het Jessa Ziekenhuis is het project met open armen ontvangen. Lotte Daniëls, patiënt experience officer, is diep geraakt door het engagement van beide psychologen. “Dit boek belichaamt waar we als ziekenhuis voor willen staan: zorg die verder gaat dan het medische. Zorg die vertrekt uit het hart. Dit boek laat kinderen niet alleen begrijpen wat er gebeurt, maar ook voelen dat ze er niet alleen voor staan.”

 

 

 

Bron: www.hln.be