Wat kan ik doen als ik door de behandeling te zwaar ben geworden ?

19-08-2019 16:53
Het advies is om op een verantwoorde manier af te vallen, bij voorkeur onder begeleiding van een diëtist en mogelijk een fysiotherapeut. Om verantwoord af te vallen is het belangrijk om meer te bewegen en minder energie binnen te krijgen. Op deze manier verbruikt je lichaam meer energie dan het binnenkrijgt. Je lichaam zal dan op zoek gaan naar andere vormen van brandstof. Zo gaat je lichaam vet verbranden.Hoe komt het dat ik te zwaar ben geworden?

Het kan zijn dat je tijdens de behandelingen bent aangekomen. Er zijn bepaalde behandelingen die gewichtstoename veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld chemotherapie en hormonale therapie tegen borstkanker of prostaatkanker. Het kan ook zijn dat je in de overgang bent gekomen door de behandeling. Daarnaast kun je meer of anders zijn gaan eten of minder zijn gaan bewegen. Ook kan het zijn dat er sprake is van vochtophoping onder de huid (oedeem) of in de buik. Bovendien kan het zijn dat je voor de behandeling al last had van overgewicht, dit kan tijdens de behandeling toegenomen zijn.


Diëtist helpt bij aanpassen voeding:

Het kan lastig zijn om minder of anders te gaan eten. Vraag daarom begeleiding van een diëtist.


Zij kan je adviseren over hoe je op verantwoorde wijze je voeding kunt aanpassen. Op die manier kun je je inname van energie verlagen en toch voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgen. Je arts kan je doorverwijzen naar een diëtist.


Een lijst van diëtisten vind je hier: Oncologie Diëtisten


Tips om je voeding aan te passen vind je hier: Hoe kan ik voorkomen dat ik aankom tijdens de behandeling.


Eiwit belangrijk voor opbouw van spieren:

Als je minder gaat eten, komt er minder brandstof binnen. Dit is belangrijk bij het afvallen. Als je meer gaat bewegen, gebruikt je lichaam meer energie. Voeding met voldoende eiwitten is samen met beweging belangrijk om je lichamelijke conditie te verbeteren. Door voldoende eiwitten te eten kunnen de spieren opgebouwd en sterker worden.


Een lijst met eiwitrijke voedingsmiddelen vind je hier.


Bewegen is belangrijk bij afvallen:

In de loop der jaren hebben fysiotherapeuten diverse beweegprogramma's ontwikkeld voor mensen die kanker hebben gehad. Oncologie fysiotherapeuten vind je via de Verwijsgids Kanker. Diverse ziekenhuizen hebben hun eigen nazorgprogramma's voor mensen die kanker hebben gehad. Ook zijn er beweegprogramma's die je kunt volgen tijdens de behandelingen.


Deze programma's zijn vooral gericht op het goed zo mogelijk ondergaan van de behandeling. Informeer bij je ziekenhuis of zij zo'n programma hebben.


Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt welke activiteiten je plezier geven. Dit kan bijvoorbeeld fietsen of zwemmen zijn of meedoen met een wandelclub. Ook activiteiten als dansen en yoga kunnen goede vormen van beweging zijn. Op die manier kun je het langer volhouden. Het is belangrijk dat het bewegen een vast onderdeel wordt van je leven.


Ons advies:

Raadpleeg een diëtist en een fysiotherapeut om je te helpen bij het afvallen. Zorg voor voldoende eiwitten in je voeding en kies een vorm van beweging die je beter bij je past.Lees ook:

Wat kan ik doen om mijn conditie te bevorderen?


Is een wei-eiwitsupplement zinvol om af te vallen en spieren op te bouwen nadat een kankerbehandeling is afgerond? Bron: www.voedingenkankerinfo.nl