Klopt het dat het eten van grapefruit de kans op het krijgen van borstkanker vergroot ?

18-12-2019 17:26

                                    
Grapefruit.Nee, er zijn geen aanwijzingen gevonden dat het eten of drinken van grapefruit(-sap) de kans op borstkanker kan vergroten. Er wordt wel gezien dat het oestrogeen niveau in het bloed verandert kort na het eten of drinken van grapefruit(sap).Wat zijn grapefruits?

De grapefruit is een subtropische citrusvrucht. Andere voorbeelden van citrusvruchten zijn citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn en mineola. De grapefruit kenmerkt zich aan een bittere, frisse smaak. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat grapefruit en kruisingen van grapefruit, zoals de pomelo, ugli, minealo, tangelo en de zure sinaasappel, kunnen reageren met veel medicijnen, waaronder chemotherapie.Wat blijkt uit onderzoek?

Er zijn slechts twee studies gevonden waarbij de vrucht grapefruit is onderzocht als risicofactor voor borstkanker. Uit beide studies is niet gebleken dat het eten van grapefruit de kans op borstkanker vergroot.

Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek.


Uit het grootste, wetenschappelijke onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2018 blijkt dat er geen bewijs is dat het eten en drinken van grapefruit(sap) de kans op borstkanker vergroot.


Ons advies:

Grapefruit past in een gezond voedingspatroon. Let wel op met grapefruit als je medicijnen gebruikt. Grapefruit beïnvloedt namelijk de werking van veel medicijnen.Vraag als je medicijnen krijgt daarom altijd na of je grapefruit en kruisingen van grapefruit mag eten en drinken of lees goed de bijsluiter.Lees ook:

Mag ik citrusfruit eten en drinken gedurende chemotherapie?


Heeft voeding invloed op hoe medicijnen tegen kanker werken?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl