Komkommers bestrijden kanker, hartziekte en meer.

10-08-2016 17:59


Auteur: Robin de Boer van 9 For News.Wil je optimaal gezond blijven? Dan doe je er goed aan eens wat vaker komkommer te eten. Deze vrucht (dat lees je goed) heeft namelijk heel veel te bieden.


Komkommer werd zo'n 4000 jaar geleden voor het eerst gekweekt in het noorden van India. Zoals The Old Farmer's Alamanac vermeldt, werden komkommers in het verleden vooral gebruikt als medicijn tegen vrijwel alles. Sinds kort raken ook veel moderne laboratoria steeds meer geïnteresseerd in de mogelijk geneeskrachtige eigenschappen ervan.


Hoewel komkommers niet uitzonderlijk veel vitamines en mineralen bevatten, danken ze hun status van supervoedsel vooral aan het hoge gehalte aan fytochemicaliën zoals cucurbitacines, lignanen en flavonoïden.


Veel van deze stoffen helpen tegen kanker, ontstekingen, diabetes, bacteriën, schimmels en pijn. Daarnaast werken ze als antioxidant en helpen ze bij de genezing van wonden.


Kankerbestrijdende cucurbitacines:

Wetenschappers hebben ontdekt dat cucurbitacines in het lichaam signaalpaden blokkeren die belangrijk zijn voor kankercellen. In 2010 verscheen een onderzoek in het Scientific World Journal waarin werd gesuggereerd dat deze stoffen in de toekomst mogelijk gebruikt gaan worden als kankermedicijn.


Uit een studie in het tijdschrift Cancer Research is bovendien gebleken dat cucurbitacine B de groei van alvleesklierkankercellen tegenhoudt. De onderzoekers merkten op dat de stoffen in landen als China en India al honderden jaren worden gebruikt als volksmedicijn.


Ziekteremmende lignanen:

Lignanen zijn polyfenolen die vooral worden gevonden in kruisbloemige groenten zoals broccoli en kool. Recent onderzoek heeft aangetoond dat komkommers ook een goede bron van lignanen zijn.


De komkommer bevat drie soorten lignanen die geassocieerd worden met een lager risico op hart- en vaatziekten en diverse soorten kanker. Een studie uit 2010 in het blad Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases laat zien dat deze drie stoffen je hart beschermen.

Komkommers bestaan voor 96 procent uit water en zijn dus een ideale manier om gehydrateerd te blijven. Ze helpen ook tegen een verbrande huid door de zon en geven je een frisse adem.Bron: www.ninefornews.nl