Krijg ik kanker van rood vlees?

26-05-2016 17:01


Mensen die veel rood vlees eten, hebben een verhoogde kans op het krijgen van dikkedarmkanker. Daarnaast hebben mensen die veel bewerkt vlees eten, een verhoogde kans op het krijgen van dikkedarmkanker en een bepaalde vorm van maagkanker.

Rood vlees?

Voeding en Kanker - rood vlees


Wat is rood vlees eigenlijk? Rund-, varkens-, lams- en geitenvlees vallen onder rood vlees, evenals vlees van andere zoogdieren, zoals ree en ander wild. Rood vlees betekent niet per se rauw vlees, ook gaar vlees van deze dieren wordt rood vlees genoemd. Dit komt omdat dit vlees er rood uit ziet als u het rauw koopt. Dit in tegenstelling tot kip, kalkoen of andere gevogelte wat er wit uitziet als het rauw is.


De rode kleur van rood vlees komt door een natuurlijke kleurstof, het Ijzer in onze voeding, voornamelijk afkomstig van dierlijke voedingsmiddelen.'>haemijzer, dat wij ook in ons bloed hebben. Deze stof kan de darm beschadigen als we veel en vaak vlees eten. Ditzelfde geldt overigens ook voor vleeswaren die gemaakt zijn van rood vlees, waaronder de meeste vleeswaren, o.a. worstsoorten, frikadellen en rookvlees.


Wat is teveel?

Het advies is om per week niet meer dan 500 gram rood vlees te eten. Dit is het gewicht na bereiding, en komt overeen met 700-750 gram rauw vlees. De hoeveelheid vlees van een bereid tartaartje is 100 gram. Dit betekent dat u maximaal 4 - 5 keer per week een stukje rood vlees bij de warme maaltijd ter grootte van een tartaartje kunt eten. U kunt het rood vlees afwisselen met wit vlees (gevogelte zoals kip of kalkoen), vis (vers of uit blik) of vleesvervangers (zoals kaas en andere zuivelproducten, eieren, vegetarische producten of tofu). Ook peulvruchten vormen een goede vleesvervanger.....


Lees verder op de Website: https://www.voedingenkankerinfo.nl/krijg-ik-kanker-van-rood-vlees/  


Bron: www.voedingenkankerinfo.nl