Krijg ik kanker van warme dranken ?

03-04-2019 16:47                                     Voeding en Kanker -Zwarte thee

thee-zwartJa, veelvuldig hete dranken drinken kan het risico op het krijgen van slokdarmkanker vergroten. In een uitgebreid onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is naar voren gekomen dat het drinken van heel hete dranken mogelijk kankerverwekkend kan zijn voor mensen. Het maakt niet uit wat er gedronken wordt, het gaat erom hoe heet het is.


Uit wereldwijde studies is naar voren gekomen dat dranken met een temperatuur boven de 65°C schade kunnen veroorzaken. De hoge temperaturen kunnen de cellen in de slokdarm beschadigen. Wanneer dit een enkele keer voorkomt kunnen cellen vaak nog herstellen. Wanneer er regelmatig of zelfs dagelijks hete dranken gedronken worden, krijgen de cellen minder kans om te herstellen en kunnen daardoor blijvend beschadigd raken. Er is dan een hoger risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker.


In een grote studie waarbij meer dan 50.000 mensen 10 jaar gevolgd werden, werd onderzocht wat het effect is van het drinken van zeer hete thee op het ontwikkelen van slokdarmkanker. De deelnemers die per dag meer dan 700 ml hete thee dronken (>60 °C) hadden een 90% grotere kans op slokdarmkanker dan de mensen die dit niet deden.


In Nederland is het niet gebruikelijk om warme dranken meteen op hele hoge temperatuur te drinken. In landen zoals China en Iran wordt thee vrij snel gedronken nadat het water gekookt heeft. Deze gewoonte geeft een verhoogd risico op beschadigingen in de slokdarm.

Wat kan ik doen?

De oplossing om het risico te verlagen is simpel: laat een hete drank een aantal minuten afkoelen. Ongeveer 5 minuten nadat water heeft gekookt heeft het een temperatuur tussen de 60 en 70°C. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan een hete drank sneller of langzamer afkoelen.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl