Krijg je echt kanker van verbrand vlees van de barbecue? Feiten en fabels over voeding.

16-08-2014 16:25Is een warme kop thee of een bord pittig eten een goed middel tegen de hitte? En moet je extra zout eten als je veel zweet? Editie NL ontmaskert veelgehoorde fabels over voeding in de zomer.


In de zomerrubriek Editie Prikt Door gaan we op zoek naar de feiten achter fabels. Deze aflevering staat in het teken van zomerse voedingsfabels. Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum en televisiekok Lonny Gerungan prikken fabels door en geven antwoord op vragen van kijkers.

Moet je bij warm weer inderdaad hete thee drinken om af te koelen?

"Nee, in de praktijk werkt dit niet", zegt Van der Ploeg. "In theorie klopt het wel: als je het warm hebt, en je hete thee drinkt, krijgt je lichaam een seintje en zal het zichzelf sneller gaan afkoelen dan als je een koel glas water drinkt. Alleen werkt dit niet als je maar twee glazen thee drinkt. Je moet liters thee drinken om dit effect te bereiken."

Moet je meer zout eten bij warm weer?

"Nee. Als je gewoon eet heb je geen extra zout nodig, ook niet na het sporten of als het warm weer is. Wel is het belangrijk om veel water te drinken om de hoeveelheid vocht in je lichaam weer aan te vullen."

Werkt koffie vochtafdrijvend?

"Vaak wordt gedacht dat dranken met cafeïne vochtafdrijvend werken. Maar dat is niet zo. Het lichaam verliest niet meer vocht door het drinken van bijvoorbeeld koffie. Cafeïne zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert."

Krijg je echt kanker van verbrand vlees van de barbecue?

"Zeker, het is bewezen dat verbrand vlees kankerverwekkend kan zijn. Dat merk je niet meteen de volgende dag al, maar op lange termijn werkt dit wel zo. Schraap die verbrande stukjes dus van je hamburger of laat het stuk liggen. Daarbij is verbrand vlees ook helemaal niet lekker!"

Zorgen bananen echt dat de rest van het fruit in de schaal sneller bederft?

"Jazeker, dat werkt! Bananen scheiden als ze rijpen een stofje af, ethyleen. Dat stofje zorgt ervoor dat ander fruit ook sneller rijpt. Dus daarom houden veel mensen ze apart van hun andere fruit. Wil je echter dat bepaald fruit sneller gaat rijpen, dan kan je er natuurlijk ook bananen bij leggen. Andere ethyleen afscheidende vruchten zijn: appels, peren en perziken."

Moet ik bij warm weer pittig eten om af te koelen?

"Ja, daarom wordt er in landen met een warm klimaat ook vaak pittig gegeten", zegt kok Gerungan. "Door de pittigheid gaat je bloed sneller stromen en ga je meer zweten. En door zweten koel je af."

Wat moet ik nou doen om pittig eten af te blussen?

"In verschillende landen zijn daar verschillende oplossingen voor. Zo wordt in China en Indonesië warme thee bij het eten gedronken. En eten ze in Turkije yoghurt bij hun pittige shoarma. Voor mij werkt een hap witte rijst altijd het beste. Water moet je zeker niet gebruiken, maar suiker werkt voor sommigen ook heel goed."


Bron:  www.rtlnieuws.nl