Kruidenmiddeltjes niet altijd onschuldig.

05-08-2019 17:25

                       
Overleg altijd met je arts of apotheker als je naast je medicijnen een kruidenmiddeltje gebruikt. Deze middeltjes kunnen de werking van je medicijnen beïnvloeden. Dat geldt ook voor sommige middelen tegen hemato-oncologische ziekten. Markt_Specerijen_Kurkuma_Gember_Kruiden_Foto_Andrea Ajale

Beeld: Andrea Ajale.'Baat het niet, dan schaadt het niet', gaat dus niet altijd op. Dat is de boodschap van de campagne die medicijnautoriteit CBG vorige maand startte. Veel mensen ervaren de positieve effecten van kruidenmiddeltjes, maar weten niet dat de combinatie van kruiden en medicijnen soms ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid.


Kurkuma en Sint Janskruid:

Wie in de informatie bij de campagne duikt, ziet dat er ook kruidenmiddeltjes zijn die in combinatie met middelen tegen leukemie of lymfklierkanker schadelijk zijn. Zo moeten middelen met kurkuma bijvoorbeeld niet gecombineerd worden met imatinib, dasatinib, nilotinib, bosutinib, ponatinib, ibrutinib, idelalisib, venetoclax, bortezomib, ixazomib en midostaurine. Datzelfde geldt voor middeltjes met Sint Janskruid. Dat laatste kruid gaat bovendien slecht samen met de pijnstiller fentanyl, die door sommige patiënten wordt gebruikt bij zogenaamde doorbraakpijn, en met bepaalde afweeronderdrukkers.


Keuken:

De risico's op wisselwerking zijn er niet als je gewoon kruiden gebruikt in de keuken. Ze gelden wel voor de kruiden in hoge concentraties zoals in een capsule.


Heb je het vermoeden dat een kruidenproducten bijwerkingen geeft, of invloed heeft op de werking van je medicijnen?

Je kunt dat melden bij bijwerkingencentrum Lareb.Meer weten over de combinatie kruidenmiddelen en medicijnen?

Kijk op de campagnepagina van het CBG.
Bron: www.hematon.nl