Kun je met het Gerson-dieet kanker genezen ?

28-05-2019 19:08

                        

Nee, het Gerson-dieet kan kanker niet genezen. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het Gerson-dieet kanker kan genezen of klachten van kanker kan verminderen.

Let op, dit dieet kan gevaarlijke bijwerkingen hebben.Wat is het Gerson-dieet?

Het Gerson-dieet, ook wel Gerson-therapie genoemd, is begin vorige eeuw ontwikkeld door de Duitse arts Gerson.

Het dieet is strikt biologisch en veganistisch: er mogen geen dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, kaas, ei en zuivel zoals melk en yoghurt worden gebruikt. Het dieet bestaat vooral uit grote hoeveelheden fruit en groenten die rijk zijn aan het mineraal kalium en laag in natrium. Ook worden glutenvrije granen en lijnzaadolie gebruikt. 

Verder zijn vitamine- en mineralensupplementen en specifieke enzymen onderdeel van de therapie, evenals darmspoelingen (klysma's) met koffie of wonderolie.


Het Gerson-dieet bestaat uit drie dagelijkse onderdelen:

  • Gebruik van sap van negen kilo gepureerd fruit en groenten (1 glas per uur, 13 keer per dag)

  • Drie of vier darmspoelingen met koffie of wonderolie

  • Gebruik van supplementen, waaronder kaliumsupplementen, vitamine B12, alvleesklierenzymen en schildkliersupplementenHet Gerson-dieet is heel beperkend. Het bestaat voornamelijk uit heel grote hoeveelheden rauwe biologische groenten en fruit in de vorm van sappen. Veel voedingsmiddelen zijn volgens dit dieet verboden. Hierdoor bevat het dieet snel te weinig calorieën (energie), heel weinig eiwit en vet en treden er door de eenzijdige samenstelling gemakkelijk tekorten op wat gevaarlijk kan zijn.


Het Gerson-dieet wordt aangeboden als alternatief voor de reguliere behandelingen. Het stoppen van de reguliere behandelingen en medicatie is gevaarlijk en kan de kans op genezing volledig teniet doen. Bespreek altijd met de behandelend arts als je een alternatieve of aanvullende behandeling wilt proberen.


Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds:

Sommige onderdelen van het Gerson-dieet lijken gezond, zoals de consumptie van veel groenten en fruit. Maar het is niet gezond om bijzonder grote hoeveelheden van maar één soort voedsel op één bepaalde manier bereid (gepureerd tot sap) te nemen en andere soorten voedsel weg te laten. Dit leidt snel tot tekorten en dat kan schadelijk zijn, met name voor mensen die al zwak en ziek zijn.


Tijdens de behandeling van kanker is het beste advies een volwaardige voeding met voldoende energie, eiwitten en overige voedingsstoffen, om zo de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan, er goed van te herstellen en zo fit mogelijk te blijven. Een oncologiediëtist kan een persoonlijk voedingsadvies geven afgestemd op de individuele behoefte en adviseren bij klachten.


Lees hier meer over de aanbevelingen voor voeding tijdens de behandeling van kanker.


De grote hoeveelheid supplementen die wordt voorgeschreven in het Gerson-dieet kan behandelingen zoals bestraling of de behandeling met medicijnen ongunstig beïnvloeden. Het is daarom noodzakelijk om altijd met de behandelend arts of verpleegkundige te bespreken als je overweegt een supplement te gebruiken.


Lees hier meer over voedingssupplementen en kanker.


Achtergrondinformatie over het Gerson-dieet:

Max Gerson beweerde dat dit dieet helpt om migraine te genezen. Later ging hij dit ook toepassen bij de behandeling van tuberculose en kanker.


Aanhangers van het Gerson-dieet, ofwel Gerson-therapie, denken dat kanker een teken is dat het hele lichaam ziek is en dat veranderingen in voeding en inname van voedingsstoffen helpen om kanker te genezen. Ze geloven ook dat mensen met kanker te veel zout (natrium) in het lichaam hebben in verhouding tot de hoeveelheid kalium.


Mensen die het Gerson-dieet volgen moeten grote hoeveelheden fruit en groenten binnenkrijgen.


Hierdoor zou de 'juiste balans' in het lichaam worden hersteld en de lever worden gereinigd. De darmspoelingen die worden gebruikt zouden helpen de gifstoffen te verwijderen uit de lever en dikke darm. Van de supplementen en enzymen die worden aanbevolen in dit dieet wordt gezegd dat ze het lichaam helpen om van kankercellen af te komen.


In het begin van de vorige eeuw werd bij kanker veel gedacht aan tekorten aan voedingsstoffen of aan het ontgiften van schadelijke stoffen. Toen was nog niet ontdekt welke processen in het DNA van de cellen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kanker. En welke behandelingen daarbij effectief kunnen worden ingezet.


Er zijn Gerson-therapie klinieken in Mexico en Hongarije, waar mensen de therapie kunnen volgen en/of leren hoe ze deze thuis kunnen vervolgen. De therapie moet tenminste 2 jaar gevolgd worden.


Gerson-therapeuten, moedigen mensen aan af te zien van hun reguliere chemotherapie, wanneer zij de Gerson-therapie willen volgen. Zij geloven dat de chemotherapie het immuunsysteem beschadigt. Zij beschouwen radiotherapie als een behandeling die wel met de Gerson-therapie samen kan gaan.


De Gerson-therapie is kostbaar, omdat specifieke apparatuur nodig is om de voeding te bereiden. Ook de grote hoeveelheden biologische producten, supplementen en darmspoelingen maken deze therapie duur.


Bijwerkingen van het Gerson-dieet:

Deze therapie kan gevaarlijke bijwerkingen geven. De darmspoelingen met koffie verwijderen veel natrium uit het lichaam. Dit kan infecties, uitdroging, een disbalans in zout en andere mineralen in het lichaam, hart- en longproblemen veroorzaken, met zelfs de dood als gevolg.


Ook kunnen verstopping en darmontsteking door langdurig gebruik van de darmspoelingen ontstaan. Andere gerapporteerde bijwerkingen zijn: verminderde eetlust, diarree, misselijkheid, buikkrampen, pijn, koorts en zweten, koortsuitslag, duizeligheid en zwakte.


Het gebruik van voedingssupplementen heeft bovendien risico's. Zo blijkt uit onderzoek dat supplementen in hoge doseringen een onvoorspelbare werking kunnen hebben op het risico op kanker, het kankerproces en de behandeling.


Wat is bekend uit onderzoek?

Wetenschappelijk onderzoek geeft geen bewijs dat aantoont dat het Gerson-dieet werkt als behandeling om kanker te genezen.


Lees verder over het wetenschappelijk onderzoek.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl