Kunnen abrikozenpitten helpen tegen kanker?

22-02-2018 17:10


Voeding en Kanker info - abrikozenpit

abrikozenpitten.


Nee, zeer zeker niet. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat abrikozenpitten niet als anti-kanker-therapie werken.


Abrikozenpitten zijn schadelijk:

Abrikozenpitten (en ook appelpitten, kersenpitten, perzikpitten en bittere amandelen) bevatten de stof amygladine. Deze stof bevat cyanide (blauwzuur). Dit cyanide zou de kankercel kunnen vernietigen. Amygladine wordt ook wel vitamine B17 genoemd. Er is zelfs een medicijn ontwikkeld (Laetrile), dit middel is in Nederland verboden. Cyanide kan namelijk leiden tot cyanidevergiftiging. Dit is heel gevaarlijk. Voor een volwassene kan 30 gram abrikozenpitten (dit zijn 30-40 pitten) per dag al dodelijk zijn. Andere verschijnselen van een cyanidevergiftiging zijn misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, koorts, verwarring, moeite met ademhalen, spasmes, daling van de bloeddruk, verlies van bewustzijn, stuipen en verstikking. Dit kan uiteindelijk leiden tot coma en de dood. We raden dus ten zeerste af om abrikozenpitten te gebruiken. Sinds januari 2018 zijn abrikozenpitten niet meer te koop in Nederlandse winkels.


Geen positief effect op kanker:

Bovendien werken abrikozenpitten niet als anti-kankertherapie. Verschillende onderzoekers hebben de afgelopen tientallen jaren onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van abrikozenpitten bij kanker. Dit waren studies in cellen, maar ook bij mensen. Kankerpatiënten kregen amygladine en er werd gekeken of patiënten genazen of langer leefden dan te verwachten was zonder de amygladine.


In 2011 zijn de resultaten van alle studies samen bekeken. Bij geen van de studies in mensen werd een overtuigend positief effect gevonden van de pitten. Patiënten leefden niet langer en ook werd de kanker niet genezen. Deze  patiënten hadden wel verschijnselen van cyanidevergiftiging, met bijna dodelijke hoeveelheden cyanide in het bloed.


Abrikozenpitten helpen niet om kanker te voorkomen:

Volgens verschillende websites is het goed om elke dag 10 of meer abrikozenpitten te eten. U zou hiermee kanker kunnen voorkomen. Dit is niet waar. Sterker nog, het is zelfs schadelijk. De Europese Voedsel en Warenautoriteit (EFSA) heeft vastgesteld hoeveel abrikozenpitten u kunt eten voordat u de grens van de veilige hoeveelheid per dag overschrijd. Deze grens ligt bij 3 kleine of 1 grote abrikozenpit(ten) per dag voor volwassenen, en 1 kleine pit voor kinderen. Op de lange termijn heeft de cyanide die vrijkomt uit de pitten invloed op de opname van jodide, een stofje wat belangrijk is voor de werking van de schildklier. Hierdoor werkt de schildklier minder goed en kunt u een tekort aan schildklierhormoon ontwikkelen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid. Bovendien is cyanide mogelijk kankerverwekkend.


Wij raden dus ook het gebruik van kleinere hoeveelheden abrikozenpitten af. Bovendien zijn er geen studies bekend waarbij bewezen wordt dat u door abrikozenpitten te eten kanker kunt voorkomen.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl