Kunnen abrikozenpitten helpen tegen kanker ?

24-04-2019 17:51

                           
Voeding en Kanker info - abrikozenpit

abrikozenpit.
Nee, er is geen wetenschappelijk onderzoek wat aantoont dat abrikozenpitten helpen tegen kanker. Sterker nog, het eten van abrikozenpitten kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.


Let op: risico op vergiftiging:

Abrikozenpitten (en ook pitten van bijvoorbeeld appels, kersen en perzikken) bevatten de stof amygladine. Een onderdeel van deze stof is cyanide. Bij een te hoge hoeveelheid cyanide kan vergiftiging optreden. Voor een volwassenene kan 30 gram abrikozenpitten (dit zijn 30-40 pitten) per dag al dodelijk zijn.


Verschijnselen van een cyanidevergiftiging zijn bijvoorbeeld misselijkheid, hoofdpijn, koorts, verwarring en verstikking. Dit kan uiteindelijk leiden tot coma en de dood. We raden daarom ten zeerste af om abrikozenpitten te gebruiken. Sinds januari 2018 zijn abrikozenpitten niet meer te koop in Nederlandse winkels.


Geen positief effect van abrikozenpitten:

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van abrikozenpitten bij kanker. Dit waren studies in cellen, maar ook bij mensen. Bij geen van de studies in mensen werd een overtuigend positief effect gevonden van de pitten. Patiënten leefden niet langer en ook werd de kanker niet genezen. Deze  patienten hadden wel verschijnselen van cyanidevergiftiging, met bijna dodelijke hoeveelheden cyanide in het bloed.

Abrikozenpitten eten om kanker te voorkomen?

Volgens verschillende websites is het goed om elke dag tien of meer abrikozenpitten te eten. Er wordt aangegeven dat kanker hiermee kan worden voorkomen. Dit is niet waar.


Sterker nog, het is zelfs schadelijk. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft vastgesteld hoeveel abrikozenpitten veilig te eten zijn per dag. Deze grens ligt bij drie kleine of één grote abrikozenpit(ten) per dag voor volwassenen, en één kleine pit voor kinderen. Maar op de langere termijn heeft de cyanide die vrijkomt uit de pitten invloed op de opname van jodide, een stofje wat belangrijk is voor de werking van de schildklier. Hierdoor werkt de schildklier minder goed en kun je een tekort aan schildklierhormoon ontwikkelen. Ook dit is schadelijk voor de gezondheid.


Ons advies:

We raden ten zeerste af om abrikozenpitten te gebruiken. Ook het gebruik van kleinere hoeveelheden abrikozenpitten raden wij af.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl