Kwetsbaar door kanker, reuma of iets anders? Nieuwe Helmondse Stichting Van Waarde biedt hulp.

26-11-2020 17:09Auteur: André Hendriks - ad.nl/helmond
Mariëtte van Hooff (links) en Petra van Gerven hebben de Stichting Van Waarde opgericht. 

Mariëtte van Hooff (links) en Petra van Gerven hebben de Stichting Van Waarde opgericht. 

Foto: René Manders/DCI Media.


HELMOND - Ieder mens is van waarde. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe Helmondse Stichting Van Waarde die kwetsbare mensen vooruit wil helpen. 

Als je de wolken wilt verdrijven en het zonlicht weer wilt zien', zo luidt het opschrift op het kaartje van lifecoach en boegbeeld van de Stichting Van Waarde, Petra van Gerven (49). Het sluit helemaal aan bij waar de stichting zich voor wil inzetten. Namelijk dat ieder mens van waarde is.

De bestuursleden lopen vanuit hun werkveld vitaliteit en psychiatrie tegen lacunes aan en verbazen zich dat er te weinig aan gedaan wordt. Mensen krijgen in hun ogen niet de juiste of complete ondersteuning. Hun doel is kwetsbare mensen zonder oordeel ondersteunen met expertise en vasthoudendheid, zodat ook zij de beschikking krijgen over door de stichting ontwikkelde tools, middelen, webinars en cursussen. Die moeten richting geven en de levenskwaliteit verhogen.


Dingen verloren:

Bestuurslid Mariëtte van Hooff (60) geeft aan dat mensen met bijvoorbeeld reuma en kanker tegen hetzelfde aanlopen. Hun leven verandert. Ze  belanden in een medische molen, geven vaak de controle over aan de medici, worden behandeld, waarna het vaak chronisch wordt. Ik ben beter, ga er weer tegenaan en dat leidt vaak tot een burn-out.

Mariëtte van Hooff, Stichting Van Waarde.,,Dan proberen ze de draad weer gewoon op te pakken... Dat is lastig, dat lukt niet zomaar, want het leven is niet meer zoals van tevoren. Men belandt in een verwerkingsproces, vergeet dat men dingen verloren is. Maar er is geen rouwproces. Ik ben beter, ga er weer tegenaan en dat leidt vaak tot een burn-out.''


Dat weet Van Gerven uit eigen ervaring. Ze kreeg borstkanker, een burn-out en raakte werkloos. ,,Maar ik kreeg gelukkig de juiste ondersteuning en wist weer op te klimmen.''


Ze is inmiddels als lifecoach aan het werk. De strubbelingen die ze onderweg tegenkwam en als voorbeeld van een succesverhaal, maken dat ze graag voor de Stichting Van Waarde haar verhaal uitdraagt.


Ook zingeving en voeding:

,,Er werd al wel wat ontwikkeld, maar op eigen kosten en dat kan natuurlijk niet structureel'', aldus Van Hooff. ,,We willen veel meer ontwikkelen. Ook voor ondersteuners, leidinggevenden en mantelzorgers.''


Om te gaan bewegen, letterlijk en figuurlijk. Het in balans krijgen van jezelf, niet alleen door het verwerken van emoties en acceptatie van de ziekte. Het gaat ook om rouwverwerking, zingeving en voeding.


De aftrap voor de stichting is op 3 december 2020, de Internationale dag voor mensen met een beperking (mogelijk bij Helmond Sport). Daarna volgt een landelijke traploopchallenge waaraan iedereen - groot en klein - tot 16 januari 2021 kan meedoen.We willen veel meer ontwikke­len.

Mariëtte van Hooff, Stichting Van Waarde.Ze hebben het nog druk. Ze willen tenslotte alle vitaliteitscoaches en -therapeuten in Nederland betrekken. Ze willen heel Nederland laten weten dat de Stichting Van Waarde bestaat. Voor wie en hoe ze zich hard willen maken, en dat ze middelen zoeken om hun doelen te realiseren.


,,Kom in beweging voor mensen die niet mee kunnen doen.''

Bron: www.ad.nl