KWF investeert fors in doorontwikkeling immunotherapie en fluorescentiegeleide chirurgie.
Een kleurstof waarmee chirurgen doelgerichter kunnen behandelen, een extra stimulans voor het afweersysteem om kankercellen aan te vallen en bestraling van binnenuit. Het is een greep uit de nieuwste onderzoeken die in 2026 van start kunnen gaan dankzij donateurs van KWF Kankerbestrijding.
In totaal krijgen 16 onderzoeken groen licht, voor een totaalbedrag van 17,8 miljoen euro. De 16 projecten maken deel uit van de toekenningsronde Development. Van deze projecten worden er 4 gefinancierd uit de opbrengsten van Alpe d'HuZes: al jarenlang een trouwe partner en de grootste fondsenwervende actie voor KWF.
De toegekende onderzoeken beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding, met onderzoek naar zowel zeldzame vormen van kanker (schaamlipkanker en kwaadaardige meningeomen), als vaker voorkomende vormen van kanker (melanoom, borst- en prostaatkanker).
Een belangrijke doelstelling van KWF Kankerbestrijding is om nieuwe doorbraken uit kankeronderzoek zo snel mogelijk bij de patiënt te brengen. Met deze investering van bijna 18 miljoen euro in veelbelovende onderzoeken versnellen we de vertaalslag van laboratorium naar praktijk – naar betere, maar zo min mogelijk ingrijpende diagnostiek én naar effectievere behandelingen voor kinderen en volwassenen met kanker.
Carla van Gils, directeur KWF Kankerbestrijding.
Hieronder lichten we enkele voorbeelden uit. Bekijk alle 16 projecten in het bestedingsoverzicht.
Immunotherapie beter en breder toepasbaar:
Hoewel bij sommige patiënten spectaculaire resultaten zijn geboekt, zijn er ook veel patiënten die (nog) geen baat hebben bij immunotherapie. KWF steunt daarom diverse onderzoeken om de behandeling verder te verbeteren én breder toe te passen. Zoals het onderzoek naar CAR T-celtherapie bij zeldzame vormen van leukemie (ruim 2,2 miljoen euro) in het UMC Groningen. En ruim 1,3 miljoen euro voor onderzoek in het LUMC, met als doel beter te kunnen voorspellen welke patiënten met lymfeklierkanker baat hebben bij CAR T-celtherapie.
Kleurrijk opereren:
KWF financiert verschillende onderzoeken naar technieken die het werk van de chirurg kunnen ondersteunen, door de tumor aan te kleuren. In het Prinses Máxima start een onderzoek naar deze ‘fluorescentiegeleide chirurgie’ bij kinderen met kanker. En in het LUMC wordt de techniek ingezet bij borstkanker. Niet zozeer voor het verwijderen van de tumor zelf, maar voor het vinden van het meest geschikte stuk buikvet voor een succesvolle borstreconstructie.
Onmisbare bijdrage van Alpe d'HuZes:
Van de 16 onderzoeken die in deze ronde zijn toegekend, zijn er 4 gefinancierd uit de opbrengst van Alpe d'HuZes. Het gaat om een investering van ruim 3 miljoen euro.
- In het Radboudumc start een onderzoek naar het effect van bioritme op immunotherapie. Er zijn namelijk aanwijzingen dat immunotherapie voor sommige mensen in de ochtend beter kan werken dan in de middag.
- In het Erasmus MC wordt de inzet van radionucliden bij kwaadaardige meningeomen onderzocht. Radionucliden maken het mogelijk om tumoren van binnenuit te bestralen. Ze zouden een nieuwe behandeloptie kunnen bieden voor deze zeldzame hersenvliestumoren.
- Eveneens in het Erasmus MC: onderzoek naar een onderhuidse chemopomp bij galwegkanker in de lever. Gewone chemotherapie werkt vaak niet goed bij deze patiënten. De chemopomp maakt het mogelijk om chemotherapie rechtstreeks in de lever af te leveren.
- In het LUMC onderzoeken chirurgen de toepassing van fluorescentiegeleide chirurgie bij patiënten met uitzaaiingen van darmkanker in de lever.