KWF steunt zes nieuwe onderzoeken.

04-07-2025 16:03

 

 

 

 

 

Dankzij financiële steun van KWF Kankerbestrijding kunnen zes nieuwe onderzoeken van start. Onze wetenschappers gaan onder meer op zoek naar hoe kankercellen het immuunsysteem omzeilen en hoe ze samenwerken met elkaar en met andere cellen. Prachtig fundamenteel onderzoek dat ons helpt om kanker beter te begrijpen en behandelen.

 

 

 

1: Genetische afwijking:

 

KWF steunt zes nieuwe onderzoeken | AVL

 

Onder leiding van groepsleider Karin de Visser gaan wetenschappers onderzoeken hoe een veelvoorkomende genetische afwijking bij borstkanker het afweersysteem onderdrukt. Ze kijken ook hoe medicijnen die deze afwijkingen remmen, de werking van immuuntherapie kunnen verbeteren. Zo hopen ze meer gerichte behandelingen op maat te ontwikkelen.


Meer over Karin de Visser.

 
 
 
 
 

2: Mini-tumor:

Onderzoeker Krijn Dijkstra krijgt van KWF Kankerbestrijding een Young Investigator Grant om uit te zoeken waarom immuuntherapie maar bij een deel van de patiënten werkt. Hij gebruikt hiervoor mini-tumoren die in het lab gekweekt worden, om te zien hoe verschillende groepen kankercellen samenwerken en welke stoffen ze gebruiken om het immuunsysteem te remmen.
 
 
 
 
 
 
 

3: Instabiel DNA:

 
KWF steunt zes nieuwe onderzoeken | AVL
 
 
 
Kanker ontstaat vaak doordat het DNA instabiel wordt. Groepsleider Jacqueline Jacobs gaat onderzoeken welke genen belangrijk zijn bij dit proces, vooral bij beschadiging van de chromosoomuiteinden. Door te begrijpen hoe genoominstabiliteit ontstaat en hoe cellen ermee omgaan, willen Jacobs en haar collega’s nieuwe behandelingen ontwikkelen die kankercellen doden door deze instabiliteit te vergroten.
 

FacesofNKI | ontmoet groepsleider Jacqueline Jacobs.

 
 
 
 
 
 

4: Bindweefselcellen:

Onderzoeker Julia Houthuijzen gaat uitzoeken hoe specifieke genetische veranderingen in kankercellen de samenstelling van bindweefselcellen beïnvloeden. Bindweefselcellen, ook wel fibroblasten genoemd, zitten in de tumoromgeving en kunnen de groei van tumoren stimuleren of juist remmen. Dit onderzoek is belangrijk voor betere behandelingen van borstkanker.
 
 
 
 
 
 
 

5: Herprogrammeren:

 
KWF steunt zes nieuwe onderzoeken | AVL
 
 
Groepsleider Fred van Leeuwen wil onderzoeken hoe een eiwit genaamd DOT1L afweercellen genaamd T-cellen kan herprogrammeren. T-cellen zijn belangrijk om tumorcellen aan te vallen, maar hun werking neemt soms af. Door beter te begrijpen hoe DOT1L werkt, hopen ze T-cellen sterker te maken zodat ze kankercellen effectiever kunnen bestrijden.
 

Meer over Fred van Leeuwen.

 
 
 
 
 
 
 

 6: Slapende kankercellen:


Leverkanker is moeilijk te behandelen door grote verschillen binnen tumoren. Onderzoeker Serena Vegna bestudeert hoe slapende kankercellen en hun interactie met afweercellen de tumor-omgeving beïnvloeden. Zo hopen onderzoekers uiteindelijk nieuwe therapieën te ontwikkelen die deze processen beter benutten.

Alpe d'HuZes maakt de projecten van Karin de Visser, Krijn Dijkstra, Fred van Leeuwen en Serena Vegna mogelijk. 

 

 

 

 

NKI laboratorium onderzoek

Het Nederlands Kanker Instituut.