KWF: waar is het motto gebleven dat iedere opgehaalde euro mooi meegenomen is?

09-04-2021 18:43



Auteur: Linda Akkermans - ad.nl/binnenland




Linda Akkermans.  

Linda Akkermans.

Foto: Joost Hoving.





Column: Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.



De ene actie waarbij een neefje zich in het zweet werkte tegen ALS was nog niet afgelopen of er vertelde wel weer een collega dat hij de Alpe d'Huez op ging fietsen voor het goede doel. Oh, en of je die vriendin wilde sponsoren die ging zwemmen tegen kanker?   


In een cynische bui dacht ik wel eens: ik maak zonder tegenprestatie ook wel wat geld over, hoor. Bespaar je de sportieve moeite! Maar, was het antwoord dan: met z'n allen zo'n berg beklimmen is enorm troostend. Het is fijn om zo tóch iets te kunnen doen tegen al die rotziektes. Is natuurlijk ook zo.


Zelf was ik enorm onder de indruk tijdens de Samenloop voor Hoop in mijn geboortedorp Berlicum. Daar gingen honderden mensen aan de wandel om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Nou ja, eigenlijk deden ze dat voor Arthur, die hét gezicht van de basketbalclub was. Of voor Adriëtte, die altijd zo vriendelijk achter de toonbank van de boekwinkel stond. En voor al die anderen die in het dorp zo gemist worden.




Waar is het motto gebleven dat iedere schamele opgehaalde euro mooi meegenomen is?

Linda Akkermans.




Zo waren er de afgelopen vijftien jaar door het hele land nog 264 andere 'samenlopen' waarbij miljoenen euro's werden opgehaald. Maar dan nu het bericht dat het KWF ermee gaat stoppen vanwege de relatief hoge kosten. Ik begrijp daar dus echt he-le-maal niks van. Waar is het motto gebleven dat iedere schamele opgehaalde euro mooi meegenomen is?


Maar belangrijker nog: elke samenloop was veel meer dan alleen geld inzamelen. Tijdens zo'n loop ging het over al die ouders, kinderen en vrienden die zo gemist worden. Over de angst om opnieuw ziek te worden of om iemand alsnóg te verliezen. Over troost en saamhorigheid.


Nee, de waarde van een Samenloop voor Hoop is zelfs met de grootste cheque niet uit te drukken. Dat zouden ze juist bij het KWF toch moeten weten.





Bron: www.ad.nl