Link gevonden tussen citrusvruchten en huidkanker.

01-07-2015 17:05


                

Foto: thinkstock.                                                                        


Is je dagelijkse glas versgeperst sinaasappelsap dan toch niet zo gezond als je denkt? Uit onderzoek blijkt dat er een link zou bestaan tussen citrusvruchten en huidkanker.

Bepaalde citrusvruchten zouden het risico op het ontwikkelen van melanomen verhogen, dat blijkt uit onderzoek van de Brown-universiteit. Een glas sinaasappelsap verhoogt het risico met 25%, wie driemaal per week een pompelmoes eet loopt maar liefst 41% meer risico op het ontwikkelen van een melanoom dan wie dat niet doet.
Hoewel er een verband bestaat tussen citrusvruchten en huidkanker, benadrukken de onderzoekers dat dit niet wil zeggen dat citrusvruchten huidkanker veroorzaken. "Het is mogelijk dat sommige stoffen die in citrusvruchten aanwezig zijn een rol spelen in het ontwikkelen van melonomen", alduss dr. Abrar Quershi, dermatoloog aan de Brown-universiteit. "Citrusvruchten bevatten namelijk psoralenen en furocoumarinen: zogenaamd 'fotoactieve' stoffen die onze huid gevoeliger maken voor de zon."
Ondanks het verband raadt de dermatoloog niet af om deze vruchten te eten. "Ze zijn namelijk nog steeds erg belangrijk voor onze gezondheid. Wie heel regelmatig verse citrusvruchten eet moet gewoon extra voorzichtig omspringen met de zon: draag altijd zonnecrème en neem indien nodig zelfs je toevlucht tot UV-werende kleding."

 

Bron: www.goedgevoel.be