Lymfeklieroperatie na zaadbalkanker.

25-01-2014 19:29
 

 

Bij patiënten die een behandeling met cytostatica hebben ondergaan, wordt na de laatste kuur een CT-scan gemaakt om te beoordelen of de cytostatica alle kankercellen hebben vernietigd. Als er nog afwijkingen te zien zijn, is een operatie noodzakelijk om alle vergrote lymfeklieren te verwijderen. Meestal betreft dit de lymfeklieren achter in de buik, maar ook andere lymfeklieren kunnen vergroot zijn.


Onder de microscoop wordt bekeken of er in de  klieren nog kankercellen aanwezig zijn. Als dat zo is, krijgt u vaak opnieuw chemotherapie. Soms wordt gekozen voor bestraling. De lymfeklieroperatie is meestal onderdeel van een curatieve behandeling.


Gevolgen

Doorgaans heb je enkele weken nodig om te herstellen van een lymfeklieroperatie.

Bij de verwijdering van de lymfeklieren uit je buik kunnen bepaalde zenuwen beschadigd worden. Als gevolg hiervan kan de zaadlozing blijvend verstoord raken. Er vindt dan bij een orgasme geen normale zaadlozing plaats. Je zult in dat geval bij het klaarkomen alleen het lustgevoel ervaren. Dit wordt ook wel een ‘droog orgasme’ genoemd.

Deze bijwerking komt steeds minder vaak voor, vanwege een nieuwe operatietechniek waarbij de zenuwen zo veel mogelijk gespaard blijven. Deze lymfeklieroperatie ookwel een zogenaamde retroperitoneale lymfeklierdissectie (RPLD) wordt vaak in het UMC St. Radboud uitgevoerd. Een folder hierover kan je hier downloaden.


 

Bron:   www.zaadbalkanker.nl