Mag ik extracten van rode klaver gebruiken bij borstkanker ?

06-01-2020 18:42

                                     
rode-klaver.
Er is geen effect gevonden van rode klaver op de kans op borstkanker. Door bepaalde stoffen in rode klaver (isoflavonen) is een effect op hormoongevoelige borstkanker niet uitgesloten. Het gebruik van supplementen, extracten en andere vormen van rode klaver wordt daarom afgeraden tijdens en na de behandeling van hormoongevoelige borstkanker.Rode klaver (Trifolium pratense L.) bevat verschillende isoflavonen. Isoflavonen zijn een groep stoffen die erg lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Vandaar dat isoflavonen ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen worden genoemd. Isoflavonen komen ook voor in andere voedingsmiddelen, zoals soja. De samenstelling van de isoflavonen in rode klaver is echter anders waardoor soja en rode klaver niet met elkaar vergeleken kunnen worden.


Rode klaver en de kans op borstkanker:

Men denkt dat rode klaver door het gehalte aan isoflavonen zou kunnen beschermen tegen het ontstaan van borstkanker. Er zijn twee studies uitgevoerd waarin een groep vrouwen die extracten van rode klaver kreeg vergeleken werd met een groep vrouwen die een placebo (nepmiddel) kreeg. Beide studies laten geen aanwijzingen zien dat het gebruik van rode klaver extracten de kans op borstkanker verhoogd of verlaagd. Het betrof in beide studies vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker. De vrouwen zijn echter maar kort gevolgd, in de ene studie 1 jaar, in de andere studie 3 jaar. Het is daarmee niet zeker dat de extracten veilig langdurig gebruikt kunnen worden.


Rode klaver tijdens en na borstkanker:

Twee reageerbuisonderzoeken zijn uitgevoerd waarbij borstkankercellen een rode klaver extract toegediend kregen. Uit beide onderzoeken bleek dat het toedienen van rode klaver extract een anti-kanker effect heeft op borstkankercellen. Resultaten van reageerbuisonderzoeken kunnen echter niet direct vertaald worden naar mensen met borstkanker.

Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek.


Er zijn geen studies gedaan naar het gebruik en de effecten van rode klaver tijdens en na de behandeling van borstkanker bij mensen. De isoflavonen uit rode klaver kunnen in theorie een effect hebben op hormoongevoelige borstkanker. Door gebrek aan voldoende studies is het niet zeker dat rode klaver veilig is en daarom wordt het afgeraden om supplementen, extracten of andere vormen van rode klaver te gebruiken tijdens of na de behandeling van borstkanker.


Ons advies:

Neem geen supplementen, extracten en andere vormen van rode klaver tijdens en na de behandeling van hormoongevoelige borstkanker.Lees ook:

Mag ik sojaproducten gebruiken als ik borstkanker heb?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl