Mag ik kurkuma gebruiken als ik tamoxifen gebruik ?

30-07-2019 18:14

Ja, je mag het specerij kurkuma in je gerechten gebruiken wanneer je tamoxifen gebruikt. Maar neem geen kurkuma supplement.


Tamoxifen:

Tamoxifen is een medicijn dat wordt gebruikt als hormoontherapie bij hormoongevoelige borstkanker. Tamoxifen is een 'receptor-blokker', dat wil zeggen: het blokkeert de toegang van het hormoon oestrogeen naar de tumorcellen. Tamoxifen heeft geen invloed op de aanmaak van oestrogenen.Het specerij kurkuma is een gedroogd poeder dat wordt gemaakt van de wortel van de 'kurkuma longa' plant. Dit specerij wordt veel gebruikt in oosterse landen. Het geeft kerrie zijn gouden kleur. Het staat ook wel bekend onder de naam geelwortel, koenjit of turmeric. De werkzame stof van dit specerij is curcumine.


Kurkuma en tamoxifen:

Een deel van de patiënten met borstkanker is ongevoelig voor tamoxifen of raakt daar tijdens de behandeling ongevoelig voor. Uit onderzoek bij proefdieren en in reageerbuisonderzoek zijn er aanwijzingen dat tumorcellen mogelijk gevoeliger worden voor tamoxifen door de stof curcumine.


Zowel onderzoek bij dieren als onderzoek in reageerbuizen kan echter niet rechtstreeks worden vertaald naar de mens. Want stoffen in het menselijk lichaam gedragen zich anders, en de reacties kunnen anders zijn dan bij proefdieren of in reageerbuizen.


Uit een studie onder 16 patiënten met borstkanker die drie keer per dag supplementen met kurkuma kregen, bleek dat het gebruik van kurkuma supplementen de gevoeligheid voor Tamoxifen juist verminderde. De tamoxifen werkte dus minder goed bij deze patiënten.


Er is meer onderzoek nodig om met zekerheid te kunnen zeggen wat de werking is van kurkuma. Ons advies is daarom om geen supplementen met kurkuma te nemen.


Veiligheid:

Voor zover bekend kan kurkuma veilig als smaakmaker en kleurstof in de maaltijd gebruikt worden bij tamoxifen. De hoeveelheid curcumine die erin zit is klein.


Kurkuma als supplement is rijk aan de stof curcumine. Er zijn nog onvoldoende studies gedaan bij mensen waarin gekeken is naar de veiligheid van supplementen met kurkuma. Het onderzoek dat er is, maakt dat we een supplement met kurkuma afraden.


Wees in het algemeen voorzichtig met het gebruik van supplementen, zie: https://www.voedingenkankerinfo.nl/het-zinvol-om-tijdens-mijn-behandeling-voedingssupplementen-te-slikken/ .


Lees ook: Is kurkuma werkzaam bij de behandeling van kanker?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl