Mag ik kurkuma gebruiken in mijn voeding of als supplement als ik tamoxifen gebruik ?

29-03-2019 19:35                               
kurkuma.Ja, u mag het specerij kurkuma in uw gerechten gebruiken wanneer u tamoxifen gebruikt. Het gebruik van kurkuma als supplement wordt ontraden door onzekerheden over de veiligheid.


Tamoxifen:

Tamoxifen is een medicijn dat wordt gebruikt als hormoontherapie bij hormoongevoelige borstkanker. Tamoxifen is een 'receptor-blokker', dat wil zeggen: het blokkeert de toegang van het hormoon oestrogeen naar de tumorcellen. Tamoxifen vermindert niet de aanmaak van oestrogenen.Het specerij kurkuma is een gedroogd poeder dat wordt gemaakt van de wortel van de 'kurkuma longa' plant. Dit specerij wordt veel gebruikt in oosterse landen, het geeft kerrie zijn gouden kleur. Het staat ook wel bekend onder de naam geelwortel, koenjit of turmeric. De werkzame stof van dit specerij is curcumine.


Kurkuma en tamoxifen:

Een deel van de patiënten met borstkanker is ongevoelig voor tamoxifen of raakt daar tijdens de behandeling ongevoelig voor. Uit onderzoek bij proefdieren en in reageerbuisjes zijn er aanwijzingen dat tumorcellen mogelijk gevoeliger worden voor tamoxifen door de stof curcumine.


Zowel onderzoek bij dieren als onderzoek in reageerbuisjes kunnen echter niet rechtstreeks worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes.


Uit een studie onder 16 patiënten met borstkanker die drie keer per dag supplementen met kurkuma kregen, bleek dat het gebruik van kurkuma supplementen de gevoeligheid voor Tamoxifen juist verminderde.


Er zijn nog uitgebreidere wetenschappelijk onderzoeken nodig om met zekerheid te kunnen zeggen wat de werking is van kurkuma. Ons advies is daarom om geen supplementen met kurkuma te nemen.


Veiligheid:

Er zijn geen aanwijzingen dat gebruik van kurkuma als smaakmaker en kleurstof in de maaltijd onveilig is bij gebruik van tamoxifen. De hoeveelheid curcumine die erin zit is klein. Kurkuma als supplement is rijk aan de stof curcumine. Er zijn geen studies gedaan bij mensen waarin gekeken is naar de veiligheid van supplementen met kurkuma.


Wees voorzichtig met het gebruik van supplementen.


Lees ook: Is kurkuma werkzaam bij de behandeling van kanker?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl