Mag ik melk drinken als ik last heb van slijmvorming ?

15-01-2019 17:18

                                 Ja, dit mag. Melk is niet de oorzaak van de slijmvorming waar u last van heeft. Die wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de tumor, medicijnen, of doordat u een droge mond hebt. Melk en melkproducten kunnen wel een plakkerig gevoel in de mond geven. Daardoor lijkt het alsof er extra slijm gevormd is.


Mond spoelen met water:

Het kan helpen om de mond te spoelen met water, thee of koffie nadat u melk gedronken heeft. Ook spoelen met vruchtensap kan helpen. Zure melkproducten zoals karnemelk en (drink)yoghurt geven een minder plakkerig gevoel. Soms bevalt sojamelk beter dan gewone melk.


Stimuleer waterig speeksel met friszure producten:

Door te spoelen met koolzuurhoudend water of donker bier (1,5% alcohol) kan het slijm enigszins worden opgelost. Daarnaast kunt u de aanmaak van waterig speeksel stimuleren door friszure producten te eten of te drinken. Voorbeelden hiervan zijn ananas, appel, kiwi. Bij gevoelige slijmvliezen kunnen deze producten echter te scherp zijn.Let op het calciumgehalte van uw (soja)melkproduct, uw lichaam heeft de calcium nodig (onder andere voor uw botten)! Kies altijd voor een calciumverrijkt sojaproduct. Meer hierover leest u op de verpakking van het sojaproduct.


Bron: www.voedingenkankerinfo.nl