Mag ik salie gebruiken als ik borstkanker heb ?

23-09-2019 16:43


                                      


Voeding en Kanker info - Salie

salie.Ja, je kunt het keukenkruid salie (Salvia officinalis) als smaakmaker bij het koken gebruikten. Het gebruik van salie in supplementvorm is nog weinig onderzocht. Op dit moment is er dan ook onvoldoende bewijs om een supplement met salie te adviseren bij de behandeling van kanker.


Er is nog veel onderzoek bij mensen nodig om duidelijkheid te krijgen over dit onderwerp. Daarom raden wij het gebruik van supplementen met salie af bij kanker.Wat is Salie?

Salie is een keukenkruid wat zowel vers als gedroogd toegevoegd kan worden aan diverse gerechten. Het wordt met name gebruikt in de mediterrane keuken. Ook kun je verse kruidenthee maken met salie.
Zowel vers als gedroogd is het bij de supermarkt te verkrijgen.

Er wordt geclaimd dat salie ontstekingsremmend zou zijn en mogelijk vrouwen zou kunnen helpen bij overgangsklachten. In de afgelopen jaren zijn er diverse supplementen op de markt gekomen met salie extracten. Deze zijn voornamelijk te verkrijgen bij natuurwinkels.


Wat blijkt uit onderzoek?

Er is slechts één studie bekend over saliegebruik en opvliegers. Deze studie onder menopauzale vrouwen laat zien dat vrouwen die een supplement van salie gebruikten, minder last van opvliegers hadden dan vrouwen die dit niet gebruikten. Deze vrouwen namen gedurende twee maanden 1x per dag een tablet met een extract van salie. Een mogelijk effect van salie zou kunnen betekenen dat salie invloed heeft op de hormoonhuishouding. Het effect van salie op opvliegers bij borstkanker is niet onderzocht.


Ons advies:

Je kunt salie als keukenkruid gebruiken. Vermijd supplementen met salie als je borstkanker hebt. Vraag je arts of verpleegkundige om tips tegen opvliegers.


Lees ook: Heeft lijnzaad een gunstig effect op de hormoonhuishouding?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl