Mag ik salie gebruiken als ik borstkanker heb ?

27-08-2018 17:21

                                  Voeding en Kanker info - Salie


Ja, het keukenkruid salie (Salvia officinalis) kan in de keuken prima als smaakmaker bij het koken worden gebruikt. Het gebruik van salie in supplementvorm is nog weinig onderzocht en het bewijs uit wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp is nog beperkt.


De volgende informatie in dit artikel is gebaseerd op eerste indicaties.


Wat is Salie?

Salie is een keukenkruid wat zowel vers als gedroogd toegevoegd kan worden aan diverse gerechten. Het wordt met name gebruikt in de mediterrane keuken. Ook kan er verse kruidenthee gemaakt worden van salie. Zowel vers als gedroogd is het bij de supermarkt te verkrijgen. Tevens groeit salie ook goed in Nederland. Het is een vaste plant die jaarlijks nieuwe paarse bloemetjes krijgt.

Traditioneel wordt er gezegd dat salie ontstekingsremmend zou zijn en mogelijk vrouwen zou kunnen helpen bij overgangsklachten. In de afgelopen jaren zijn er diverse supplementen op de markt gekomen met salie extracten. Deze zijn voornamelijk te verkrijgen bij natuurwinkels.


Salie tijdens de menopauze:

Salie in preparaatvorm is in de handel als middel tegen 'opvliegers', die kunnen voorkomen bij vrouwen in de overgang (menopauze). Een studie onder menopauzale vrouwen laat zien dat vrouwen die een preparaat van salie gebruikten, minder last van opvliegers hadden dan vrouwen die dit niet gebruikten. Deze vrouwen namen gedurende twee maanden 1x per dag een tablet met een extract van salie.


Dit is echter het resultaat van slechts één studie, die bovendien door de fabrikant van het product werd verricht. Er zijn geen andere studies bekend over saliegebruik en opvliegers bij vrouwen in de menopauze. Ook zijn er geen studies gedaan naar effecten van saliegebruik bij borstkankerpatiënten. Er is geen interactie bekend tussen salie en de hormoonhuishouding. Ook zijn er geen interacties bekend met geneesmiddelen.Wegens gebrek aan informatie over de veiligheid en werking van supplementen met salie is het afgeraden om deze te gebruiken. Verse of gedroogde salie als smaakmaker in uw maaltijd is prima om te gebruiken.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl