Mag ik soja gebruiken als ik prostaatkanker heb ?

28-11-2019 20:45

                                       
Voeding en Kanker info - Sojaproducten

soja-mix.Ja, dit mag. Er is geen bewijs dat soja kwaad kan als je prostaatkanker hebt. Er is ook geen bewijs dat soja helpt als je prostaatkanker hebt. Je kunt veilig 2-3 porties van een sojaproduct per dag eten zoals sojamelk en sojadesserts, tofu, tempé en tahoe, sojameel en sojabonen. Het gebruik van sojasupplementen wordt afgeraden.Wat doet soja bij prostaatkanker?

Soja bevat isoflavonen. Isoflavonen zijn een groep stoffen die erg lijkt op oestrogeen, ze worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Oestrogeen zou theoretisch van invloed kunnen zijn op het verloop van prostaatkanker. Oestrogeen werkt namelijk het hormoon testosteron tegen; het werkt als een anti-testosteron. Hiermee zou verdere groei van de prostaatkanker mogelijk geremd kunnen worden.


Wat is bekend uit onderzoek?


Geen effect van soja op prostaatkanker:

Recent zijn in een overzichtsstudie de resultaten van zes verschillende studies onder ruim 300 mannen met een vroeg stadium prostaatkanker vergeleken. Bij deze studies kregen de mannen met prostaatkanker sojaproducten of placebo producten. De mannen werden door loting ingedeeld in de groep die het sojaproduct kreeg of in de groep die het placebo product kreeg. Er waren drie studies waarbij mannen sojaproducten kregen, bij de drie andere studies kregen de mannen een soja supplement. Bij al deze studies werd noch een positief noch een negatief effect gevonden van soja op prostaatkanker.


Soja of soja isoflavonen zorgden niet voor een verlaging van het PSA bij mannen met prostaatkanker.


Lees verder over het wetenschappelijk onderzoek.


Opvliegers:

Sommige patiënten krijgen oestrogeen toegediend als behandeling tegen de prostaatkanker. Een bijwerking hiervan is dat u opvliegers kunt krijgen. Er wordt gezegd dat sojaproducten die opvliegers zouden kunnen verminderen. Hier is echter geen bewijs voor gevonden in verschillende studies. Supplementen met hogere doseringen fyto-oestrogenen zijn niet onderzocht als middel tegen opvliegers bij mannen met prostaatkanker. Er is ook geen effect onderzocht bekend van soja op de hormoonbehandeling van prostaatkanker.


Om opvliegers te verminderen is het goed om alcohol, cafeïne en pittig eten te vermijden.


Sojaproducten zijn veilig bij prostaatkanker, dat is van sojasupplementen niet zeker:

De veiligheid van hoge doses soja en dus een hoge dosis fyto-oestrogenen is nog niet aangetoond. Daarom is het advies om geen supplementen met hoge doseringen soja, fyto-oestrogenen of isoflavonen te gebruiken.


Ons advies:

Om een mogelijk gunstig effect te hebben en toch niet te veel soja binnen te krijgen wordt voorlopig aangeraden om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te gebruiken (1 portie is 1 beker, 1 glas of 1 vleesvervanger). Het wordt afgeraden om sojasupplementen te gebruiken.Lees ook:

Helpen sojaproducten het risico op prostaatkanker te verkleinen?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl