Mag je bij kanker Echinaforce tabletten slikken om de weerstand te verhogen ?

18-09-2018 20:44

                           
Echinacea echinaforce voedingenkankerinfo.nlEr zijn geen wetenschappelijke studies gedaan waarin gekeken is naar een effect van Echinaforce op de weerstand bij kanker of tijdens behandelingen zoals bestraling of chemotherapie. Het is ook onbekend of het gebruik van Echinaforce dan veilig is. Een mogelijke ongunstige wisselwerking is niet uit te sluiten. Het gebruik van Echinaforce bij kanker wordt daarom afgeraden.


Wat is Echinaforce?

Echinaforce is een kruidenpreparaat. Het bestaat uit een extract van rode zonnehoed (Echinacea purpurea), een vaste plant uit Noord-Amerika. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht is Echinaforce geen homeopatisch middel, maar een extract. Bij een homeopathisch middel gaat het om de mogelijk werkzame stoffen die sterk verdund zijn. Een extract is een geconcentreerd middel. Echinaforce is te koop bij supermarkt, drogisterij en apotheek. Naast kruidenpreparaten met alleen echinaforce zijn er ook varianten verkrijgbaar waar vitamine C aan is toegevoegd.


Aan Echinaforce worden van oudsher medicinale eigenschappen toegeschreven. Met name zou het helpen bij onvoldoende weerstand en tegen verkoudheid en griep. De term 'weerstand' is lastig te omschrijven en niet in één maat te meten. Meestal wordt aangehouden dat een ziekte minder vaak optreedt dan wel korter duurt. Wetenschappelijk onderzoek laat niet overtuigend zien dat Echinaforce helpt tegen verkoudheid en griep.


Echinaforce bij bestraling of chemotherapie:

Er zijn geen studies gedaan waarin gekeken is naar het effect van Echinaforce bij bestraling of chemotherapie. Ongewenste wisselwerkingen zijn echter niet uit te sluiten. Daarom wordt het gebruik van Echinaforce vooralsnog afgeraden.


Aan een supplement met Echinaforce kan ook vitamine C zijn toegevoegd. Vitamine C is een antioxidant en er zijn aanwijzingen dat antioxidanten bestraling en chemotherapie minder effectief maken.


Meer over antioxidanten bij bestraling leest u bij Is het zinvol om antioxidanten te slikken tijdens radiotherapie?


Veiligheid:

Een studie laat zien dat het gebruik van Echinaforce, bij een duur van maximaal 8 weken, bij de meeste gezonde mensen geen ongewenste bijwerkingen geeft. Wanneer wel ongewenste bijwerkingen optreden zijn dit meestal maag- darmproblemen en huidreacties. In zeldzame gevallen kunnen allergische reacties optreden, met name bij mensen met astma en mensen die allergisch zijn voor snijbloemen zoals chrysant, margriet, kamille, guldenroede, aster, dahlia en zonnebloem (kruisreactie).
Bron: https://www.voedingenkankerinfo.nl/mag-je-bij-kanker-echinaforce-tabletten-slikken-om-de-weerstand-te-verhogen/