Marie eet gezond, ze stopt voldoende fruit en groenten in haar mond.

20-06-2017 16:55 Prolongitudine : conseil 6 alimentation saine


De Prolongitudine-campagne deelt elke maand een nieuwe video met een tip om jouw risico op kanker te verkleinen. In juni: een gezonde hap is altijd de juiste stap!Goed eten om kanker te voorkomen?

Wetenschappelijk gezien zijn er op dit moment voldoende aanwijzingen dat de consumptie van 5 porties fruit en groente per dag (in totaal 600 g), en volkorenproducten in je voeding het risico op bepaalde kankertypes helpen verminderen. Deze tips werken ook om heel wat andere ziektes te voorkomen, zoals cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, enz.


Er zijn daarentegen voedingsmiddelen of dranken die je gewicht en je gezondheid nooit goed doen ... Dus hoe minder alcohol, gesuikerde dranken, chips en zoetigheden, sauzen, gefrituurd eten, hoe beter!


Eet gezond:

  • Geef de voorkeur aan: volkorenproducten, peulvruchten, fruit en groenten.
  • Beperk: calorierijke voedingsmiddelen, rood vlees en sterk gezouten etenswaren.
  • Vermijd: gesuikerde frisdranken en bewerkt vlees.

Meer weten over het verband tussen voeding en kanker


Een van de factoren:

In voeding zitten stoffen die het risico op kanker, behalve positief, ook negatief kunnen beïnvloeden. Kanker is echter het resultaat van verschillende wijzigingen op cellulair niveau. Sommige daarvan zijn gelinkt aan onze levenswijze, andere bij voorbeeld erfelijk bepaald zijn. Voeding is dus slechts één van de bepalende factoren bij het ontstaan van kanker.


Ken jij het verschil tussen feiten en fabels?


Eten moet plezierig blijven:

Uiteraard is plezier ook een belangrijk element van je gezondheid en dat moet het ook blijven! Neem dus de tijd om te genieten van je maaltijd.


Het is echter niet gemakkelijk om je gewoonten te veranderen. Maar het is altijd mogelijk om bepaalde dingen stap voor stap te verbeteren. Stel jezelf om te beginnen een eerste doelstelling.


Maak van je hoofdmaaltijd bijvoorbeeld een echt pauzemoment aan tafel of eet een stuk fruit of groente bij elke maaltijd ... Het is al een succes als je erin slaagt om een van je gewoonten te veranderen. Hierna kan je een volgende gewoonte aanpakken, en daarna opnieuw.


Hoe ziet JOUW actieve voedingsdriehoek eruit?

Actieve voedingsdriehoek

De actieve voedingsdriehoek geeft aan wat je elke dag zou moeten eten en in welke mate je moet bewegen om in goede gezondheid te zijn en te blijven. Er zijn 9 groepen. Een gezonde en evenwichtige voeding bestaat uit voedingsmiddelen uit elke groep, in voldoende hoeveelheid.


Eet jij evenwichtig? Doe de test op www.mijndriehoek.be en je krijgt tips op maat.


Voeding en kanker: meer tips:De Prolongitudine-campagne:

Prolongitudine


De Europese Code tegen Kanker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omvat 12 aanbevelingen om kanker te voorkomen. Hoe meer aanbevelingen je volgt, hoe lager je risico op kanker. Specialisten menen dat het toepassen van deze 12 tips je risico op kanker met meer dan een derde verkleint!


Stichting tegen Kanker ontwikkelde de Prolongitudine-campagne om deze 12 gezondheidstips te verspreiden onder alle Belgen. Deze originele campagne is een parodiërende reclame voor het nieuwe geneesmiddel "Prolongitudine" en wil een sterke boodschap de wereld insturen: er bestaat geen mirakelpil tegen kanker. Maar JIJ kan er zelf voor zorgen dat je minder risico loopt.


In 2017 zetten we elke maand een video online met een nieuwe tip om jouw risico op kanker te verkleinen.

Lees de 12 tips van de Europese Code tegen Kanker op www.prolongitudine.be  Bron: www.kanker.be