Medicinale cannabis heeft potentieel om kanker te bestrijden, zo blijkt uit het grootste onderzoek ooit.
Auteur: Hannah Harris Green - theguardian.com
Analyse moet overeenstemming over het potentieel van cannabis als kankerbehandeling versterken, zegt hoofdauteur van onderzoek.
Medicinale cannabis.
Foto: The Washington Post/Getty Images.
Het grootste onderzoek ooit naar medicinale cannabis als behandeling voor kanker, deze week gepubliceerd in Frontiers in Oncology, vond overweldigend wetenschappelijk bewijs voor de potentie van cannabis om kankersymptomen te behandelen en mogelijk het beloop van de ziekte zelf te bestrijden.
Het doel van de analyse was om overeenstemming te bereiken over het potentieel van cannabis als kankerbehandeling, aldus Ryan Castle, onderzoeksdirecteur bij het Whole Health Oncology Institute en hoofdauteur van de studie. Castle merkte op dat dit historisch gezien moeilijk is gebleken, omdat marihuana federaal nog steeds wordt beschouwd als een illegaal verdovend middel van Lijst I.
"Ons doel was om de wetenschappelijke consensus te bereiken over het onderwerp medicinale cannabis, een vakgebied dat lange tijd werd gedomineerd door een strijd tussen selectief geselecteerde onderzoeken", aldus Castle.
Het onderzoek werd gefinancierd door Cancer Playbook, dat samenwerkt met het Whole House Oncology Institute om gegevens over door patiënten gerapporteerde uitkomsten te verzamelen, analyseren en delen.
Hoewel onderzoeksbeperkingen op stoffen van lijst I het klinisch onderzoek naar cannabis bij mensen ernstig belemmeren, bestaat er een groot aantal observationele studies naar medicinale cannabis en kanker – evenals laboratoriumonderzoek – die de effecten van cannabis op tumoren in reageerbuizen en bij dieren onderzoeken. De analyse omvatte zoveel mogelijk van deze studies.
"Om vooroordelen – bewust of onbewust – te overstijgen, was het essentieel om een grootschalige, radicaal inclusieve methodologie te gebruiken, gebaseerd op wiskundige redeneringen", aldus Castle, eraan toevoegend: "We wilden niet slechts een handvol, maar bijna elke belangrijke studie naar medicinale cannabis analyseren om de daadwerkelijke wetenschappelijke overeenkomsten te vinden."
Castle's onderzoek keek naar meer dan 10.000 onderzoeken naar cannabis en kanker, wat volgens hem "tien keer de steekproefomvang is van het op één na grootste onderzoek, wat volgens ons helpt om het een meer overtuigend overzicht te geven van de wetenschappelijke consensus".
Om de enorme hoeveelheid studies te analyseren, gebruikten Castle en zijn team AI – specifiek de natuurlijke taalverwerkingstechniek die bekendstaat als "sentimentanalyse". Deze techniek stelde de onderzoekers in staat om te zien hoeveel studies een positieve, neutrale of negatieve mening hadden over het vermogen van cannabis om kanker en de symptomen ervan te behandelen, bijvoorbeeld door de eetlust te vergroten, ontstekingen te verminderen of "apoptose" of de dood van kankercellen te versnellen.
Castle zegt dat zijn team hoopte een "matige consensus" te vinden over het potentieel van cannabis als behandeling voor kanker, en verwachtte dat het "beste scenario" zou zijn dat ongeveer 55% van de onderzoeken aantoonde dat medicinale cannabis de uitkomsten van kanker verbeterde.
"Het was niet 55-45, het was 75-25", zei hij.
De studie ondersteunde overweldigend het nut van cannabis als behandeling voor kankergerelateerde ontstekingen, verlies van eetlust en misselijkheid. Misschien nog verrassender was dat het ook aantoonde dat cannabis de potentie heeft om kankercellen zelf te bestrijden, door ze te doden en hun verspreiding te stoppen.
"Dat is een schokkende mate van consensus in onderzoek naar de volksgezondheid, en zeker meer dan we hadden verwacht voor een zo controversieel onderwerp als medicinale cannabis", aldus Castle.
Medicinale cannabis is controversieel als het om kanker gaat. Een meta-analyse uit 2024, die vorig jaar in Jama werd gepubliceerd, toonde aan dat volwassenen met een cannabisverslaving – gedefinieerd op basis van criteria zoals het onvermogen om te stoppen of te minderen – 3,5 tot 5 keer meer kans hadden op hoofd- en halskanker . Donald Abrams, oncoloog en emeritus hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Californië in San Francisco, zegt dat de studie volgens hem "onvolkomen" was, "omdat deze patiënten zo vaak tabak en alcohol gebruiken, bekende risicofactoren voor deze vormen van kanker".
Abrams heeft van zijn kant ontdekt dat cannabis nuttig is voor kankerpatiënten die symptomen zoals eetlustverlies, misselijkheid, pijn en angst beheersen. Maar hij staat sceptisch tegenover beweringen dat cannabis daadwerkelijk kanker kan bestrijden .
"Ik ben nu 42 jaar oncoloog in San Francisco, waar veel, zo niet de meeste, van mijn patiënten toegang hebben tot cannabis. Als cannabis kanker geneest, heb ik dat nog niet kunnen beseffen," zei hij.
Toch geeft Abrams toe dat er “elegant preklinisch bewijs is uit reageerbuisjes en diermodellen dat cannabis kankercellen of getransplanteerde tumoren kan beïnvloeden”, maar “die bevindingen hebben zich nog niet vertaald in klinische voordelen bij mensen”.
Castle is echter van mening dat de combinatie van preklinisch bewijs en door patiënten gerapporteerde resultaten aantoont dat cannabis wel degelijk een potentieel heeft in de strijd tegen kanker.
Een kleinschalige pilotstudie , waarbij 21 patiënten naast traditionele chemotherapie een placebo of een medicijn op basis van cannabis kregen, toonde aan dat degenen die het medicijn op basis van cannabis kregen, langer overleefden. Een andere studie onder 119 kankerpatiënten toonde aan dat synthetische CBD hielp de tumorgrootte en de circulatie van tumorcellen te verminderen.
Maar om de werkzaamheid van cannabis daadwerkelijk te bewijzen en de beste behandelformule te vinden, zouden er veel grootschaligere klinische onderzoeken onder mensen moeten plaatsvinden.
Castle hoopt dat zijn meta-analyse de Amerikaanse Drug Enforcement Administration ertoe zal aanzetten om het langslepende proces van herclassificatie van cannabis af te ronden, zodat het niet langer federaal illegaal is. Dit zou kunnen helpen om beperkingen op klinisch onderzoek op te heffen.
"Wij pleiten er niet voor dat de normen voor de invoering van nieuwe kankerbehandelingen lager zouden moeten zijn. Wij stellen dat medicinale cannabis aan die normen voldoet of deze zelfs overtreft", zei hij, "vaak in grotere mate dan de huidige farmaceutische behandelingen."
Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.theguardian.com