Met de ‘Kletsnatpot’ is het gemakkelijker praten over kanker.
Auteur: Luuk Stam - montferlandjournaal.nl/nieuws/maatschappij
Maud Engelbarts en haar oma Ellen namen vrijdagochtend op de Roncallischool in Zeddam de allereerste Kletsnatpot in ontvangst. Naast hen Sjoerd Weikamp (rechts) van Swim to Fight Cancer Achterhoek en Joost Reijns, directeur van de landelijke organisatie.
Foto: Luuk Stam.
ZEDDAM - Het is de bekende ‘Kletspot’ vol gesprekskaartjes, maar dan gericht op de ziekte kanker. Met dit initiatief gaat Swim to Fight Cancer Achterhoek deze weken langs basisscholen in de regio. Maud Engelbarts (12) uit Zeddam nam vrijdagochtend op haar school de allereerste pot in ontvangst. Samen met haar oma Ellen (67), die deze ziekte overleefde.
Ken jij iemand met kanker? Wat voel je als je deze ziekte hebt? En hoe kun je er zijn voor iemand in jouw omgeving, als hij of zij kanker heeft? Het is een greep uit de vragen op de kaartjes in de ‘Kletsnatpot’, bedacht door Sjoerd Weikamp van Swim to Fight Cancer Achterhoek. Samen met zijn team brengt Weikamp deze bijzondere potten vol kaartjes deze weken langs op scholen in de regio. “Want we willen deze rotziekte graag meer bespreekbaar maken, waar kun je dan beter beginnen dan op de basisschool?”
De lancering is deze vrijdagochtend (27 juni) op de Roncallischool in Zeddam. Deze school is niet zomaar gekozen, want hier zit Maud Engelbarts in groep 8. Zij is de voormalig kinderburgemeester van Montferland, maar voor Swim to Fight Cancer is deze 12-jarige Zeddamse bovenal het meisje dat vorig jaar in recreatieplas Stroombroek in Braamt een enorm bedrag bij elkaar zwom. Nu is ze één van de ambassadeurs van dit evenement. Tijdens de editie van dit jaar op 14 september 2025 zal Maud zelf ook opnieuw het water in duiken.
Iedereen beter:
De grote motivatie is wederom haar nu 67-jarige oma Ellen, die heel ernstig ziek is geweest. Eerder overleed haar opa aan deze ziekte, Maud leerde hem nooit kennen. “Ik wil dat iedereen beter wordt van kanker”, zegt de 12-jarige nu stellig. In het geval van haar oma kwam die genezing er zo’n vier jaar terug ternauwernood. Zij lag zelfs een tijd in een hospice, de familie nam al afscheid. Toch bleek na een second opinion alsnog een stamceltransplantatie mogelijk. Nu leeft oma Ellen weer volop, samen met haar kleindochter maakt ze graag knutselwerkjes.
Maud is zeker niet de enige in haar klas voor wie deze ziekte heel kortbij is gekomen. Sterker nog: er is maar een enkeling in groep 8 van de Roncallischool die er in de familie of de directe omgeving niet direct mee te maken heeft of heeft gehad. “Daarom is het ook zo fijn dat Maud zich hier voor inzet én dat deze Kletsnatpot er nu is”, zegt juf Susanne den Heijer. “Wij zeggen in de klas altijd: alles wat op je hart ligt, moet besproken worden. Daar hoort dit zeker bij, want het is in de hele maatschappij een groot issue, het lijkt steeds meer voor te komen.”
Overlevingskans:
Weikamp bevestigt dat. Eén op de twee mensen krijgt nu in hun leven de diagnose kanker. Dit cijfer is de afgelopen decennia gestegen, grotendeels doordat mensen ouder worden. De overlevingskans is eveneens flink gestegen, die ging in 75 jaar tijd van 25 naar 68 procent. “Dat komt door de inzameling van geld voor onderzoek”, stelt Weikamp. “Als je dat bedenkt, besef je gelijk waarom we dit doen. En hoe belangrijk bewustwording is.” De Kletsnatpot testte hij alvast met zijn eigen kinderen. “Het is heel laagdrempelig. Er zit bijvoorbeeld ook de vraag bij: ken je een BN’er die kanker heeft? Nou, je hebt gelijk een gesprek.”
De Tekst gaat verder onder de Foto:
De oma van Maud werd in 2017 ernstig ziek, de nu 67-jarige Ellen Engelbarts overleefde kanker dankzij een stamceltransplantatie.
Foto: Luuk Stam.
Directeur Joost Reijns van de landelijke organisatie Swim to Fight Cancer noemt de pot vol gesprekskaartjes rondom dit onderwerp een fantastisch initiatief. De 38-jarige directeur kreeg zelf als twintiger kanker, ook voor hem leidde behandeling tot genezing. Hij weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om erover te praten. “Je merkt dat er veel mensen zijn die dat moeilijk vinden, maar die wel heel graag iets zouden willen zeggen, ook tegen een patiënt.”
Ellen Engelbarts juicht het eveneens toe dat er middels deze Kletsnatpot nu extra aandacht voor is, al vond de oma van Maud – ‘super goed dat zij dit allemaal doet!’ – het zelf tijdens haar ziekte ook vaak best ingewikkeld om het gesprek erover aan te gaan. “Nu nog is het net alsof ik over een ander praat. Als ik het weer vertel, dan denk ik: dit is het verhaal van de buurvrouw. Of van een goede vriendin. Maar het gaat over mijzelf. Dat is heel raar.”
Ongeremd:
Dat de initiatiefnemers dit beladen onderwerp nu juist op de basisscholen uitrollen, is een bewuste keuze. Wel zijn in de potten ook kaartjes met handvatten voor de leerkrachten bijgevoegd, om kinderen antwoorden of waar nodig extra informatie te kunnen bieden. Daarnaast zijn er flyers voor ouders. “Maar als er één doelgroep is die ongeremd is en ook vragen durft te stellen, zeker als je ze daartoe uitnodigt, dan zijn dat kinderen”, aldus Reijns. “En wat je op deze jonge leeftijd leert, neem je mee in de rest van je leven.”
Ultiem doel is om de Kletsnatpot de komende tijd landelijk op de kaart te zetten. Als het aan directeur Reijns ligt, is dat een kwestie van tijd. Hij hoopt dat ook de projectgroepen elders in het land met dit initiatief aan de slag zullen gaan. Swim to Fight Cancer telt in totaal 25 zwemevenementen in Nederland. De Achterhoekse uitgave wist met de afgelopen vijf edities bij elkaar opgeteld meer dan een miljoen euro op te halen voor kankeronderzoek. De teller voor dit jaar staat alweer op bijna een ton.
Bron: www.montferlandjournaal.nl