Minder risico op borstkanker bij mediterraan eten.

28-09-2015 17:23Bij vrouwen die mediterraan eten neemt de kans op borstkanker beduidend af, tot wel 50 percent. Dat blijkt uit recent Spaans onderzoek dat in het medische tijdschrift JAMA Internal Medicine is gepubliceerd. 


BEN AARSSEN.

Wie een mediterraan dieet volgt, heeft bijna de helft minder kans op borstkanker. Dat schreven Spaanse wetenschappers vorige week in het medische tijdschrift JAMA Internal Medicine.


Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan Wageningen Universiteit, spreekt van een baanbrekend onderzoek en noemt de uitkomsten belangwekkend. "Een dergelijk onderzoek is, op deze schaal en met deze aanpak, nooit eerder gehouden."

Aan het onderzoek namen bijna 4.300 vrouwen deel in de leeftijdscategorie van 60 tot 80 jaar. Ze werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg een mediterraan dieet met extra olijfolie. Bij de tweede groep stonden extra noten op het menu. De controlegroep at hetzelfde als wat ze altijd aten, met het advies de vetinname te verlagen. De groepen werden ongeveer 5 jaar lang gevolgd. De deelnemers werden willekeurig over de drie groepen verdeeld, wetenschappelijk gezien de beste manier om de werking van een dieet te toetsen. Bij dit zogeheten gerandomiseerd onderzoek zijn de uitkomsten volgens Kampman het meest betrouwbaar. "Door de verschillende diëten willekeurig over de vrouwen te verdelen sluit je uit dat andere leefstijl-factoren, zoals  lichamelijke activiteit of stress, de resultaten beïnvloeden."


Uit eerdere onderzoeken kwam al naar voren dat een mediterraan dieet met veel groente, olijfolie en vis de kans op borstkanker verkleint met tien tot twintig procent. In het nu gepubliceerde onderzoek is bij de 'olijfoliegroep' sprake van een daling tot circa 70 procent. Bij de 'notengroep' deed zich een minder sterke daling voor. Bij 35 deelnemers werd tijdens het onderzoek borstkanker vastgesteld. Kampman waakt voor een al te rooskleurige voorstelling van zaken. "Doordat het aantal vrouwen dat borstkanker heeft gekregen in deze studie nog steeds relatief klein is, kunnen een paar toekomstige gevallen van borstkanker in de controlegroep de resultaten al snel minder positief maken. De onzekerheidsgrens ligt ergens tussen de 20 en 90 procent. Aanvullend onderzoek is zeker nodig."


Overgewicht:

De conclusies van het onderzoek zijn wat Kampman betreft een aanbeveling voor nieuwe Nederlanders afkomstig uit mediterrane landen om vast te houden aan hun oorspronkelijke voedingspatroon. "We zien in de praktijk dat de voedings- en andere leefgewoonten van immigranten binnen een tot twee generaties  steeds meer op die van autochtone Nederlanders gaan lijken. Ze nemen onze relatief ongezonde voedingsgewoonten over en overgewicht komt relatief vaak bij deze doelgroep voor. Dat zou kunnen betekenen dat het risico op borstkanker de komende jaren sterk gaat toenemen in deze groep." In Wageningen loopt op dit moment ook het Nu-Age onderzoek, waarin de effecten van mediterraan eten bij Nederlandse 65-plussers worden onderzocht. "Het blijkt in de praktijk niet mee te vallen om autochtone Nederlanders een mediterraan dieet te laten volgen. Vooral ouderen lijken huiverig te zijn voor het gebruik van olijfolie. Ook lijken deze Nederlanders moeilijker te motiveren om meer groenten, fruit en vis te eten."


Bron: www.zamanvandaag.nl